Film/TV
6

Rola posljednjeg filma Orsona Wellesa nalazi se u Hrvatskoj

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
"The Other Side of the Wind", posljednji film Orsona Wellesa, mogao bi biti objavljen nakon četiri decenije.

Produkcijska kompanija Royal Road Entertainment pristala je da kupi prava na Wellesov film koji bi trebao biti objavljen 6. maja 2015., na 100. godišnjicu njegovog rođenja .

Tema autobiografskog filma je život režisera kojeg igra John Huston, a koji se bori protiv hollywoodskih moćnika kako bi njegove ideje došle do izražaja. Welles je snimio djelo 1971. godine, a ostatak života proveo je montirajući ga sve do svoje smrti 1985. godine.

Američki režiser srpskog porijekla Peter Bogdanovich, koji se pojavljuje u filmu, pomoći će da se montaža 45-minutnog filma napokon završi. U njemu igraju i Susan Strasberg, Lilli Palmer te Dennis Hopper.

Novi ugovor o prodaji filma došao je nakon dugogodišnjeg spora između hrvatske glumice i bivše Wellesove djevojke Oje Kodar, njegove kćerke Beatrice Welles i iransko-francuske produkcijske kuće L'Astrophore.

Danas 73-godišnja Kodar posjeduje jedinu rolu filma koju je Welles "prokrijumčario“ iz Pariza u Kaliforniju da bi potom Kodar nju odnijela u Primošten gdje se trenutno nalazi.

"Razlog objave je njegov 100. rođendan", rekla je Kodar, a prenosi Daily Mail.

Josh Karp trenutno piše knjigu o zagonetnom filmu, a tvrdi kako je njegova objava "kao pronalazak Zemlje Oz ili nekog izgubljenog sarkofaga".