"Zazidani horizonti"
0

Roger Waters u filmu UN-a o Palestincima

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
UN su danas prikazale premijerno film, čiji je narator bivši frontmen Pink Floyda Roger Waters, o patnjama Palestinaca koji žive u okolini kontroverzne izraelske separacione barijere na Zapadnoj obali.

Petnaestominutni film pod nazivom "Zazidani horizonti" snimljen je povodom pete godišnjice od objave mišljenja Međunarodnog suda pravde da je barijera koja ograničava kretanje na okupiranoj Zapadnoj obali ilegalna.

Film počinje krupnim kadrom u kome Waters, autor pjesama na albumu "Zid" grupe Pink Floyd iz 1979. godine, hoda pored betonskog dijela barijere.

"Zidovi se uvijek podižu iz straha, bilo da je riječ o ličnim zidovima koje gradimo oko samih sebe, ili zidova poput ovog koji oko sebe grade uplašene vlade. Oni su uvijek izraz duboko ukorijenjene nesigurnosti", rekao je Waters.

Izrael tvrdi da je barijera, čija je gradnja počela 2003. godine, pomogla u zaustavljanju talasa samoubilačkih bombaških napada na teritoriji jevrejske države na vrhuncu palestinskog ustanka 2002. godine.

Palestinci ovu prepreku nazivaju "zidom aparthejda" koji prelazi preko velikog dijela Zapadne obale i dijeli porodice, odvaja poljoprivrednike od njiva i razdvaja istočni dio Jerusalema od potencijalne palestinske države.

Film se završava prizorom brojnih Palestinaca koji čekaju u označenom koridoru na prolazak kroz izraelski kontrolni punkt.
"Misao o životu u ogromnom zatvoru ispunjava me užasom. Ne treba nam kontrola misli", rekao je Waters.