Film/TV
116

Roger Richards i Oggi Tomić u Sarajevu trenutno snimaju film "Sarajevo Roses"

Klix.ba
(Foto: Facebook/Sarajevo Roses)
Roger Richards, američki fotograf i režiser ovih dana boravi u Sarajevu gdje snima svoj novi film pod nazivom "Sarajevo Roses" o opsadi Sarajeva.

Roger Richards je svjedočio je opsadi Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, a autor je serije fotografija "Remember Sarajevo", koje su inspirisale istoimenu knjigu iz 2003. godine, u kojoj Rogers donosi svoje iskustvo iz ratnog Sarajeva.

Ovaj put, režiser je svoje iskustvo odlučio ovjekovječiti i filmom, a detaljnije o projektu Sarajevo Roses čitajte ovdje.

Sa Richardsom u Sarajevu boravi i režiser i producent Oggi Tomić koji je izvršni producent i kinematograf filma Sarajevo Roses. Ognjen Oggi Tomić je nekadašnji štićenik Doma za nezbrinutu djecu Bjelave, a danas živi u Engleskoj, gdje je završio jednu od najprestižnijih škola za režiju. Za svoj film pod nazivom "U potrazi za porodicom" dobio je prestižnu BAFTA nagradu.

"U Sarajevu smo imali priliku snimati čelistu Vedrana Smailovića. Prije tačno 23 godine i jednu sedmicu, Vedran je svirao za sve žrtve u Sarajevu. To je radio na različitim lokacijama u gradu pod opsadom, u inat nacionalistima Radovana Karadžića koji su grad gađali snajperima. Vedrana sam upoznao tokom rata i drago mi je što imamo priliku i dalje nastavimo naše prijateljstvo toliko godina kasnije", napisao je Richards na svom Facebooku.

Vedrana Smajlovića su snimali i na groblju Lav, a reditelj je imao priliku ponovo se susresti sa Sandom, ženom sa njegove ratne fotografije.

Reunited for the first time with both Vedran and Sanda, two people who were in a couple of my best known photographs from the siege of Sarajevo.

Posted by Sarajevo Roses on Saturday, June 6, 2015