Film/TV
0

Roboti koji su do danas trebali postojati

Sarajevo-x.com
Niko ne kaže da filmovima treba vjerovati, ipak ima nas koji smo gledali filmove osamdesetih i vjerovali da ćemo danas živjeti u svijetu robota. Prođe od tada 20 godina, a robotima ni traga. Zato imamo iPode, USB i hibridne automobile. Robota se možemo samo sa nostalgijom sjećati.

Johnny Five (Short Circuit)

Sjećate se ovog robota iz filma "Short Circuit". Pomalo naporan, čudan smisao za humor i sposoban za facijalne ekspresije. U ono vrijeme bio je možda i najvjerodostojniji robot. Kada bi mu oči pocrvenile, to bi značilo da je ljut te da će raznijeti nešto laserom. Pošto do danas nije napravljen pravi Johnny Five, recimo da je njegov ekvivalent u današnjem tech svijetu Nintendo Wii.

ED-209 (RoboCop)

Kada se film pojavio, 1987. bio je veliki hit. Čak je imao dvije nominacije za oskara. Iako, RoboCop nije bio pravi robot, bio je zvijezda te je nekima sasvim logično bilo da će u budućnosti postojati takva simbioza čovjeka i mašine. Zbog svog stava, pucaj prvo pa onda postavljaj pitanja, današnji ekvivalent ove mašine bila bi američka vanjska politika.

Data (Star Trek: The Next Generation)

Data još uvijek ne bi trebao postojati, trebaju proći još tri vijeka. Ipak svi geegkovi bi voljeli znati jednog takvog robota. Snažan je, pametan, brz i pravo cool. Pošto još uvijek ne postoji, preci bi mu mogli biti Wikipedia i Google.

Terminator (The Terminator)

Nekada roboti žele uništiti čovječanstvo, a drugi put ga opet žele spasiti. Terminator je bio toliko predan da se na kraju drugog dijela ubio da nas zaštiti. Ipak, treći dio nam govori da spasa nema. Kako terminator još uvijek ne postoji, dostojna zamjena bi mu bio Al Gore.