Neizbježna promjena
22

Robert Redford: Žene će imati značajnije mjesto u društvu, a muškarci veću odgovornost

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki glumac i reditelj Robert Redford kazao je da pokret #metoo, usmjeren protiv seksualnog nasilja predstavlja prekretnicu koja će izmijeniti kulturu Hollywooda kada je riječ o jednakosti između muškaraca i žena i toleranciji prema neprimjerenom ponašanju pojedinaca.

"Smatram da je promjena neizbježna i da će se uskoro dogoditi. Ja sam optimističan. To je neka vrsta prekretnice jer je uzburkala neke stvari. Žene će imati značajnije mjesto u društvu", rekao je osamdesetjednogodišnji Redford na konferenciji za novinare održanoj u Utahu povodom otvorenja festivala nezavisnog filma Sundance čiji je utemeljitelj.

Redford smatra da će muškarci imati veliku odgovornost u navedenim promjenama.

"Uloga muškaraca od sada će biti da saslušaju žene i da s njima više razgovaraju o važnim stvarima", dodao je.

S obzirom na to da je Sundance prvi veći filmski festival nakon pokreta #metoo, sve što se tu izgovori imat će veliki odjek. Slavne osobe iz svih društvenih sfera, među kojima i onog flmskog nedavno su mu se pridružile, iako ga mnogi ne smatraju pokretom jer nema takvu strukturu.

Ipak, pokret je postao popularan, pogotovo nakon holivudske afere povezane uz moćnog producenta Harveya Weinsteina.

Početkom oktobra, časopisi New York Times i New Yorker objavili su informaciju po kojoj su producenta za seksualno zlostavljanje optužile brojne žene. Vijest je pokrenula lavinu priznanja mnogih žena zaposlenih u filmskoj industriji.