Film/TV
0

Rim: Sofija Loren dobila priznanje za životno djelo

Sarajevo-x.com
Iako prošle godine nije bila pozvana na prvi Rimski filmski festival, kultna filmska zvijezda Sofija Loren ove godine je u Rimu primila nagradu za životno djelo, a organizovana je i serija događaja u čast čak pola stoljeća dugoj karijeri glumice koja je poznata kao "najbolji italijanski proizvod nakon paste".

"Ovo je prvi put da sam dobila priznanje za svoj rad u Italiji. Nadam se da sam ga zaslužila", kazala je Sofija Loren u četvrtak navečer na svečanoj ceremoniji otvaranja Rimskog filmskog festivala.

Organizatori ovog mladog festivala su čak osmislili petak kao "Dan Sofije Loren", te prikazali jedan od njenih najpoznatijih filmova "Marriage Italian Style", a oko 700 obožavatelja je imalo priliku i postaviti nekoliko pitanja poznatoj glumici.

73-godišnja oskarovka Sofija Loren je i dalje oličenje glamura, a njeno ime se redovno spominje na listama najseksipilnijih žena na svijetu. Prošle godine se talijanska glumica skinula za Pirellijev kalendar u kojem se većinom pojavljuju vrlo mladi modeli.

Sofija Loren je dobila Oskara 1962. godine za ulogu majke u ratnoj drami italijanskog reditelja Vittorija De Sice "La Ciociara", koja je britanskoj i američkoj publici predstavljena pod naslovom "Two Women".

60-ih i 70-ih godina njena suradnja sa De Sicom i glumcem Marcellom Mastroiannijem dovela je do niza filmskih klasika, komedija poput "Yesterday, Today and Tomorrow" (1963) i "Marriage Italian Style" (1964).

Deset godina kasnije, ponovno je očarala publiku širom svijeta u filmu "A Special Day" reditelja Ettorea Scole, a sa Mastroiannijem je ponovno surađivala 1994. godine u satiričnom prikazu svijeta mode, filmu "Pret-a-Porter".

Kako otkriva Associated Press, predsjednik žirija ovogodišnjeg Rimskog filmskog festivala koji traje do 27. oktobra je Danis Tanović, bosanskohercegovački reditelj i dobitnik Oskara 2001. godine za najbolji strani film "Ničija zemlja".