|

Rim: Šerbedžija najbolji glumac filmskog festivala

Rim: Šerbedžija najbolji glumac filmskog festivala
0
F
FENA
27.10.2007. u 16:35
0
komentara
0

dijeljenja
Rim: Šerbedžija najbolji glumac filmskog festivala
Rade Šerbedžija je dobio nagradu Marko Aurelije kao najbolji glumac na međunarodnom filmskom festivalu koji je u subotu završio u Rimu. U kanadskom filmu "Fugitive Pieces" redatelja Jeremy Podeswa, Šerbedžija glumi Athosa, Grka koji prihvaća malog Jakoba (mladog Jakoba glumi Robbie Kay, a odraslog Stephen Dillane) u bijegu od rata.
U kanadskom filmu "Fugitive Pieces" redatelja Jeremy Podeswa, Šerbedžija glumi Athosa, Grka koji prihvaća malog Jakoba (mladog Jakoba glumi Robbie Kay, a odraslog Stephen Dillane) u bijegu od rata.

Žiri kojim je predsjedavao Danis Tanović, dobitnik Oscara za film "Ničija zemlja", obrazložio je nagradu Šerbedžiji kao priznanje izvanrednom glumcu koji dolazi iz napaćene evropske regije.

"Njegov lik pokazuje duboku humanost prema dječaku, bez obzira što se time izlaže velikim opasnostima. Film započinje upravo s tim hrabrim činom. Rade glumi svoj dio vrlo osjećajno i potpuno vjerodostojno te postavlja svoj lik u centar odličnog filma", stoji u obrazloženju nagrade Šerbedžiji.

Na rimskom Festu dodjeljuju se četiri glavne nagrade Marko Aurelije. Za najbolju mušku ulogu nagradu je osvojio Rade Šerbedžija, najboljim filmom proglašen je "Juno", 31-godišnjeg kanadskog redatelja Jasona Reitmana koji obrađuje temu zatrudnjele maloljetnice, najboljom glumicom proglašena je Jang Wenli u filmu "Li Chun" redatelja Chang Wei Gua, a četvrtog "Marc Aurelija", što je specijalna nagrada žirija, dobio je film "Hafez" redatelja Abolfazla Jalilija.

To je bio Drugi rimeski festival, prenosi Hina, na kojem su bile najveće zvijezde svjetskog filma, a filmove je za sedmicu dana vidjelo 110 hiljada gledatelja. U konkurenciji je bilo 14 filmova.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.