Francuski vojskovođa
10

Ridley Scott u bh. kina donosi epsku priču o Napoleonu, glavnu ulogu tumači Joaquin Phoenix

I. B.
Ridley Scott i oskarovac Joaquin Phoenix na epskom setu Napoleona
Ridley Scott i oskarovac Joaquin Phoenix na epskom setu Napoleona
Krajem novembra na redovni repertoar bh. kina napokon dolazi dugo očekivani historijski spektakl o usponu i padu jedne od najčuvenijih historijskih ličnosti, francuskom vojskovođi i imperatoru Napoleonu Bonaparti.

Prema nekima državni inovator i vojni genije, a prema nekima kontraverzni tiranin i beskrupulozni diktator - niko ne može poreći utjecaj koji je Napoleon imao na modernu historiju Evrope.

Napoleona su na ekrane htjeli donijeti i Stanley Kubrick i Steven Spielberg, ali je to na kraju pošlo za rukom legendarnom Ridleyu Scottu, tri puta nominovanom za Oscara, koji je tek nakon što je pogledao Joaquina Phoenixa u Jokeru (2019.) znao da je pronašao posljedni dio slagalice kako bi ova epska priča napokon zaživjela na velikom ekranu.

Drugi trailer filma pokazuje ambicioznost i opseg Ridleya Scotta prilikom režiranja prizora pobune, koronacije i masovnih bitaka te još više daje uvid u nestabilnu, nesvakidašnju ličnost čovjeka koji je iz ničega postao car Francuske.

Film prati Napoleonov uspon do carske moći kroz njegovu turbulentnu vezu sa voljenom caricom Josephine, vizionarske ratne kampanje i okrutne taktike protiv političkih neprijatelja.

Joaquin Phoenix kao Napoleon Bonaparte
Joaquin Phoenix kao Napoleon Bonaparte

Ovim epskih filmskim projektom upravljao je fenomenalni Ridley Scott "Alien, Blade Runner, Thelma&Louise, Gladijator, Hannibal, Pad crnog jastreba, Američki gangster, Marsovac, The Last Duel, nadolazeći Gladijator 2), a ko je mogao bolje utjeloviti nesvakidašnju i kontraverznu megalomansku ličnost nego Oskarovac Joaquin Phoenix (car Komod iz Gladijatora, Znakovi, Walk the Line, Her, Joker).

Vanessa Kirby kao carica Josephine
Vanessa Kirby kao carica Josephine

Njegovu životnu saputnicu Josephine glumi Vannesa Kirby (filmski serijali Nemoguća misija, Brzi i žestoki, serija Kruna), a scenario potpisuje David Scarpa koji je nakon suradnje s Ridleyom Scottom na filmu "All the Money in the World", duboko zagrizao u pisanje historijskih spektakla - filmovi "Napoleon", "Gladijator 2" i "Kleopatra" te serije "Londongrad" za HBO, o Aleksandru Litvinenku koji je umro od posljedica trovanja, s velikom sumnjom umješanosti samog Vladimira Putina i drugi projekti.

Napoleon važi za jedanog od najvećih vojskovođa u historiji svijeta
Napoleon važi za jedanog od najvećih vojskovođa u historiji svijeta

Epski historijski spektakl Napolen dolazi o 23.novembra u bh. kina u premium formatima u distribuciji C2 film, zvaničnog zastupnika studija Sony za BiH, uz fenomenalnu autorsku ekipu i spektakularnu pričom koju morate doživjeti na velikom ekranu.

Sami saznajte da li je Napoleon bio ratnik, car, general, genije, buntovnik ili tiranin.