Film/TV
0

Ridley Scott tvrdi da je 97% filmova glupo

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Slavni filmski režiser, Ridley Scott, izjavio je kako je 97% modernih filmova veoma glupo te tvrdi da moderna tehnologija ubija kino dvorane. Ovaj 65-godišnji režiser je bio u Veneciji gdje je, povodom 25. godišnjice filma Blade Runner, predstavio remasterovanu verziju tog SF hita.

Scott je također jedan od producenata filma "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" u kojem glumi Brad Pitt.

Upoređujući Pittov film sa ostalim filmovima iz holivudske radionice, medijima je rekao: "Mislim da filmovi postaju sve gluplji. Nekada je omjer glupih i dobrih filmova bio 50 naprema 50. Danas ih je 97% glupo, a samo je 3% dobrih filmova. Ovo je jedan od rijetko dobrih filmova, hvala Bogu. Ima ozbiljnu karakterizaciju likova te ima i poruku. Ipak, svakim danom je sve teže napraviti ovakve filmove".

"Znam da gubimo na prodaji karata, ali borimo se protiv tehnologije. Ona je nevjerovatno dobra u mnogim aspektima, ali ipak sa sobom nosi i neke negativne strane."

Režiser je prokomentarisao američku filmsku produkciju te pozvao Hollywood da pravi više originalnih filmova. "Hollywood je industrija, a ne forma umjetnosti. Zato je logično da oni moraju ići linijom manjeg otpora da bi udovoljili publici i zaradili novac. Ipak, nije li tužno kada se pojavljuju remakeovi filmova, a originala nigdje na vidiku", dodao je Scott.