|

Režiser McQueen kritkovao Hollywood zbog ignorisanja ropstva

Režiser McQueen kritkovao Hollywood zbog ignorisanja ropstva
1
Klix.ba
3.1.2014. u 17:56
18
komentara
1

dijeljenja
Režiser McQueen kritkovao Hollywood zbog ignorisanja ropstva
Britanski režiser Steve McQueen koji je režirao film "12 godina ropstva" kritikovao je Hollywood zbog izbjegavanja teme ropstva u svojim filmovima.
McQueenov novi film u kojem glume Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch i Brad Pitt je istinita priča Solomona Northupa koji jekidnapovan u New Yorku i prodat u robove 1840-ih godina.
"Ljudi ne žele da gledaju ovaj dio historije. Drugi svjetski rat je trajao pet godina i o njemu je snimljeno stotine filmova, kao i o holokaustu. Ropstvo je trajalo 400 godina i postoji manje od 20 filmova o njemu. Moramo uspostaviti balans i pogledati i taj dio historije", rekao je McQueen.

Film "12 godina ropstva" je dobio odlične kritike i očekuje se da će dobro kotirati na Bafatsu i Oscaru. Trenutno ima sedam nominacija na Golden Globesu.

No, film McQueena je bio previše za neku publiku u SAD-u koja je prema medijskim izvještajima kina napustila prije završetka filma.

"Nisam mogao prenijeti sve doslovno iz knjige jer bi to bilo previše za publiku, no nisam mogao izbjeći neke stvari, nasilne situacije koje su se dogodile tada i kroz koje je prolazilo milione ljudi", istakao je Mc Queen.

Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...