Ponovo u Hrvatskoj nakon 50 godina
0

VIDEO / Režiser Coppola u Dubrovniku traži inspiraciju za novi film

Sarajevo-x.com
Francis Ford Coppola (Foto: AFP)
Francis Ford Coppola (Foto: AFP)
Poznati 72-godišnji režiser Francis Ford Coppola je, prema pisanju portala Dubrovniknet.hr, došao privatnim avionom. U ovom će gradu, prenose hrvatski mediji, tražiti inspiraciju za svoj novi filmski projekt.

Sa sobom je u Dubrovnik donio drveni starinski sto i pisaću mašinu i pet dana, koliko je tamo boravio, proveo u miru Ville Agave, kako bi pisao za svoj sljedeći filmski projekt, piše portal Al Jazeera Balkans.

Tokom razgovora s domaćinima, hotelskom grupacijom Adriatic Luxury Hotels, ispijajući tursku kafu, Coppola je otkrio razloge svog ponovnog dolaska u Dubrovnik, u kojem je prvi put boravio daleke 1962. godine, i to na istom mjestu, u hotelu Excelsior.

"Na samom početku karijere bio sam pozvan u Dubrovnik kako bi sudjelovao u snimanju filma Operacija Tizian. Proveo sam tri mjeseca u Dubrovniku, i to u hotelu Excelsior, u sobi koja je jedina u to vrijeme imala balkon sa kojeg se pružao pogled na otok Lokrum i Dubrovnik. Vrijeme koje sam tu proveo koristio sam i za pisanje scenarija za film Rain people", rekao je on.

Od dubrovačke epizode do danas Coppolina karijera ispunjena je velikim uspjesima, a danas, 50 godina poslije, poželio se vratiti na isto mjesto iz istih razloga.

"Želio sam se vratiti u Dubrovnik, u isti hotel, kako bih ponovno pronašao inspiraciju za pisanje", kazao je 72-godišnji režiser Francis Ford Coppola.