Film/TV
0

Revija Oscara u kinu Obala Meeting Point

Sarajevo-X
U četvrtak, 24. februara 2005.godine, u 20.00 sati će se u kinu Obala Meeting Point desiti gala premijera filma Aviator, koji je nominovan u 11 kategorija za prestižnu nagradu Oscar. Ovom premijerom Obala Art Centar i Blitz svečano otvaraju Reviju Oscara kinu Meeting Point u kojoj će se svaki dan od 24. 02 – 02.03. 2005. nizati svjetski hitovi i kandidati za Oscara 2005.

Tako će nakon Aviatora uslijediti sljedeći filmovi: Hitler: Konačan pad, Život je more, Fantom u operi, Hotel Rwanda, Djevojka od milion dolara i Clementov opus.

Revija Oscara je način da sarajevska publika uz filmove sa najvećim brojem nominacija krene u susret dodjeli prestižne nagrade Američke Filmske Akademije koja će se desiti 27. februara/veljače 2005.godine.

Aviator je ekranizacija života legendarnog američkog eksecentrika Howarda Hugesa, sina slavnog teksaškog izumitelja koji je umro sa 18 godina i ostavio mu ogromno bogatstvo. Howard odlazi u Los Angeles i postaje poznati hollywoodski producent, koji će lansirati brojne poznate starlete. Istovremeno se bavio i drugim industrijama, uključujući i avionsku, a nakon Drugog svjetskog rata ekspanzija njegovog carstva se nastavlja.

Film obrađuje i neke od Howardovih najvećih romansi, poput onih sa divama Katherine Hepburn i Avom Gardner.