Film/TV
0

Renee Zellweger - Teksašanka u ulogama Britanki

Sarajevo-x.com
Američkoj glumici Renee Zellweger nije jasno zbog čega se stvara problem oko njenih uloga britanskih karaktera.

Zellweger je prije nekoliko godina uspjela dobiti ulogu usamljene londonske djevojke Bridget Jones, u adaptaciji bestselera Helen Fielding ''Bridget Jones's Diary''. Mlada hollywoodska glumica je pohađala časove izgovora prije audicije za film, a na kraju je, u mnoštvu britanskih glumica, upravo ona dobila ulogu.

Sada dobitnica Oskara utjelovljuje još jedan britanski ženski lik u filmu "Miss Potter", biografskoj priči o engleskom literarnom fenomenu Beatrix Potter, čije su dječje knjige sa početka prošlog vijeka još uvijek bestseleri širom svijeta.

Poznati britanski glumci Emily Watson i Ewan McGregor u filmu igraju sporedne uloge uz ''slatku malu'' Teksašanku, koja je za ovu ulogu zaradila nominaciju za ovogodišnji Zlatni globus.

Ipak, Zellweger navodi da je za razliku od Bridget Jones, njena uloga Potterove proizvela u Britaniji mnogo više kritike i još više ružnih komentara.

[SLIKA]2[/SLIKA]''Pretpostavljam da je razlika u tome što je sada bilo više ljudi koji bi mogli biti razočarani'', navodi Zellweger (37) u intervjuu za Reuters. ''Ne želim reći da Helen Fielding nije kreirala karakter koji je prihvaćen u britanskoj kulturi, ali Beatrix je neraskidivi dio britanske literature na jedan veoma suštinski način''.

''U Engleskoj su osramoćeni, jer Amerikanka igra engleski karakter'', našalio se režiser filma, Australac Chris Noonan.