Film/TV
0

"Remake" se takmiči za Grand Prix

Klix.ba
Filmski prvjenac Dine Mustafića nakon Istanbula preksinoć je prikazan i na 8. Salerno film festivalu "Linea d'ombra" koji je u Italiji proteklih godina sve popularniji i okuplja prvenstveno mlade reditelje.

"Remake" je i na ovom festivalu privukao pažnju brojne publike.

"Projekcija je održana u dvorani koja prima više od 800 ljudi i publika ga je vrlo emotivno primila." - kaže u telefonskom razgovoru za "Avaz" Mustafić, koji je film predstavio italijanskoj publici.

"Remake" se, inače, nalazi u programu Festivala pod nazivom "Vizija u tranzitu" sa još devet filmova koji dolaze iz Njemačke, Francuske, Norveške, Slovenije. Na Festivalu ne učestvuje nijedan italijanski film. Bit će dodijeljen i Grand Prix festivala koji je ujedno i jedina nagrada. Zanimljivo je istaći da žiri Festivala čini više od 30 mladih gledalaca, studenata umjetničkih akademija, filmskih kritičara koji glasaju elektronskim putem.

"Remake" će biti prikazan i na filmskom festivalu u Transilvaniji koji se održava krajem maja, a potom će biti prikazan u junu na festivalu u Valensiji. Mustafić je obradovan i pozivom za učešće filma na festivalu u Minhenu. Time je festivalski život "Remake" obogaćen, a film je dobio više od 35 poziva za učešće na festivalima.

Festival u Istanbulu na kojem se "Remake" uz još 12 filmova nalazi u zvaničnoj konkurenciji, završava se večeras kada će biti poznato i kojem je filmskom ostvarenju pripala nagrada "Zlatni tulipan".