{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


REMAKE premijera u Sarajevu 22/02/2003

19.2.2003. u 17:27
0
0
REMAKE premijera u Sarajevu 22/02/2003
0
REMAKE premijera u Sarajevu 22/02/2003
Od nedjelje, 23.2.2003. u kinu Obala Meeting Point igrat će film bh. reditelja Dine Mustafića.
Time se Obala Art Centar pridružuje promociji Mustafićevog filma u BiH, i to neposredno nakon svjetske kino premijere REMAKEA zakazane za 22. februar u Skenderiji.

"REMAKE je istinita priča o prijateljstvu koje je odoljelo iskušenjima rata, priča o tragičnoj ljubavi i slijepoj mržnji, o snovima koji su zgaženi i snovima koji su postali java, o beščašću i ljudskosti, o uzvišenoj plemenitosti i niskim strastima, o licemjerju i žestokoj istini, o ironičnim balkanskim historijskim repeticijama... Osveta ili oprost!? - to je ključna dilema koja je ostala nakon rata u BiH, na koju REMAKE daje svoj odgovor" – poručuju autori filma.

Ali REMAKE je, prije svega, jedinstveno filmsko svjedočanstvo o grbavičkom getu, a s druge strane i posveta Sarajlijama – preživjelim i onima koje smo izgubili tokom najteže opsade u novijoj svjetskoj historiji.

Radnja filma: Tarik je mladi, neafirmirani pisac koji u predvečerje rata u Bosni šalje filmski scenarij na konkurs u Francusku. Scenarij je zapravo priča o sudbini njegovog oca Ahmeda (koji je bio zatočenik Jasenovca a pred kraj II sv. rata biva razmijenjen za ustaše) ne sluteći da će sudbina oca uskoro postati i njegovom vlastitom. Tarik, naime, nakon opsade Grbavice biva zarobljen od srpske paravojske ali francuski producent, koji je u medjuvremenu prihvatio njegov scenarij, uz pomoć UNPROFOR-a organizira razmjenu i dovodi ga u Pariz. Tarik u Parizu slučajno sreće svoga mučitelja iz logora i od tada postaje opsjednut njime. Počinje da ga prati...

REMAKE će igrati u nekoliko sarajevskih kina ali će samo u kinu Obala Meeting Point projekcije biti i sa titlom na engleskom jeziku. Tako će, uz bosanske gradjane, REMAKE moći pogledati i zainteresirani strani državljani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: