Gošća AJB DOC-a
204

Rediteljica Rawan Damen: Građani BiH će najbolje razumjeti ono što se dešava u Palestini

E. Lj.
Rawan Damen (Foto: D. S./Klix.ba)
Rawan Damen (Foto: D. S./Klix.ba)
Palestinska rediteljica i aktivistica Rawan Damen gošća je drugog izdanja AJB DOC Film Festivala gdje će u nedjelju, 22. septembra, održati predavanje "Ambasador Palestine: nova zemlja, novi život" na kojem će govoriti o izazovima snimanja u Palestini i važnosti snimanja dokumentaraca.

Rawan Damen rođena je u Ammanu u Jordanu, a njena porodica porijeklom je iz Palestine. Kao dijete je bila fascinirana historijom Palestine i pričama koje je slušala od starijih, a kasnije je svoju ljubav izrazila kroz dokumentarne filmove.

"Počela sam kao studentica na Univerzitetu Berziet u Palestini, bilo je to 1997. godine kada Google, YouTube i Facebook nisu postojali. Mediji su u cijelom svijetu bili potpuno drugačiji, a ja sam se zaljubila u dokumentarni film kao medij", rekla je Damen.

Prvi mini dokumentarac koji je trajao deset minuta snimila je 2001. godine, a nakon toga je uslijedio rad na nekoliko velikih projekata među kojima su "Al Nakba", "Vlasnici zemlje", "Cijena Osla" i mnogi drugi. S obzirom na to da je fokus njenih dokumentarnih filmova na Palestini, Rawan Damen postala je i predavač.

"Na početku sam bila iznenađena, ali onda sam shvatila da film nije jedini način na koji možete ispričati priču. Priča svoj put do publike može pronaći i putem predavanja, radionica, TV i radio emisija... Shvatila sam da je bitno svijetu ispričati šta se događa u Palestini, način je manje bitan. Sretna sam što sam ja jedan od glasova koji će svijetu ispričati nepravdu koju narod preživljava", rekla je.

O predavanju "Ambasador Palestine: nova zemlja, novi život"

O izazovima snimanja u Palestini i važnosti snimanja dokumentaraca uopće govorit će 22. septembra na predavanju koje će u 13 sati biti održano u Cinema Cityju u sklopu drugog izdanja AJB DOC Film Festivala. Kako dokumentarci kao medij prave razliku u društvu, na koji način je dokumentarac svjedok dešavanja, ali i alat koji podiže svijest o kritičnim pitanjima te kako dobro istraženi i ispričani dokumentarci mogu postati literatura za obrazovanje samo su neka od pitanja na koja će ova istaknuta palestinska rediteljica dati odgovor.

"Kao što i sami možete pretpostaviti, snimati film u arapskom svijetu je veoma izazovno zbog složene političke i ekonomske situacije, ali i zbog nedostatka službenih izvora. Ali ja ne volim pričati o izazovima iz dva razloga - prije svega, mislim da je izazov dio života jer ako radite nešto što nije izazovno trebate se zapitati da li je to što radite uopće korisno, a drugi razlog je to što želim da publika ima objektivno mišljenje o filmu i da nakon što ga pogleda kaže da je dobar ili loše zato što zaista tako misli, a ne iz sažaljenja", pojasnila je.

Govoreći o važnosti dokumentarnih filmova, naglasila je da je riječ o formi koja najduže opstaje jer bilo koji drugi medijski sadržaj ima kratak vijek. Osim toga, istakla je da svaki dokumentarni film ima određeni utjecaj na društvo.

"Naravno, koliko će film utjecati na društvo zavisi prvenstveno od kvalitete filma. Kada kažem kvalitete ne mislim na tehnički aspekt, jer postoji mnogo filmova vrhunske produkcije kojima fali ono nešto što će dirnuti publiku i natjerati je na razmišljanje. Vremenom sam naučila da su za dobar dokumentarac ključni priprema i strast. Dakle, prije samo snimanja morate skupiti što više materijala iz pouzdanih izvora, a nakon što snimanje počne morate skupiti što više informacija iz pouzdanih izvora, a nakon što snimanje počne morate se posvetiti poslu i uložiti sve kako biste napravili dobar film. Možda taj film neće odmah doći do ljudi, ali ako dobar vremenom će naći pravu publiku. 'Al Nakba' je snimljena prije deset godina na arapskom, a svakim danom je sve popularnija. Prevedena je na deset jezika, između ostalog i na bosanski, a trenutno je gledaju studenti na brojnim univerzitetima širom svijeta", ispričala je.

Nada da će pravda pobijediti

Ponosna je na činjenicu da je svojim radom uspjela priču o Palestini ispričati svijetu i glasno progovorila o etničkom čišćenju koje na tom području nikada nije prestalo.

"Etničko čišćenje nije prestalo, ali nije prestao ni otpor. Neki kažu da sam ja možda previše optimistična ali ja vjerujem da će pravda na kraju pobjediti", poručila je.

Ipak, ističe da se zbog toga ne smatra hrabrom i dodaje kako ima mnogo hrabrijih ljudi koji se bore nekim drugim sredstvima.

"Teško je promijeniti nečije mišljenje, ali ja skoro svaki dan dobijem email ili pismo nekoga ko je nakon gledanja mojih filmova promijenio svoje mišljenje o Palestini. Ipak, mislim da će moji filmovi teško napraviti ikakav pomak u izraelskom društvu, teško je promjeniti mentalitet cionista. Mislim da tu može pomoći samo pritisak izvana i osuda svijeta njihovog kolonijalno fašističko okupatorskog ponašanja prema Palestinicima. Zbog toga mi je jako važno što boravim u Sarajevu, u gradu i državi koja je iz prve ruke doživjela etničko čišćenje. Mislim da će Bosanci i Hercegovci najbolje razumjeti ono što se dešava u Palestini", rekla je Damen.

Rawan Damen je, između ostalog, pokrenula Palestine Remix, interaktivnu platformu koja omogućava ljudima da dijele svoje priče o Palestini. Trenutno radi na projektu "Ambasador Palestine", online platformi koja će svojim članovima pružiti sve aktuelne informacije, ali i pojasniti koji je najbolji način da podignu svijest o dešavanjima u Palestini. Platforma će biti dostupna na engleskom, španskom i arapskom jeziku, a prijevod na bosanski bit će dostupan 2021. godine.