Uputili zahtjev
35

Reditelji žele detalje sa sjednice na kojoj je odbijeno davanje sredstava za film o Karadžiću

I. S.
Goran Marković/Radovan Karadžić (Foto: IMDB/Twitter/IainLees)
Goran Marković/Radovan Karadžić (Foto: IMDB/Twitter/IainLees)
Asocijacija filmskih reditelja Srbije zahtijeva od Upravnog odbora Filmskog centra Srbije uvid u Zapisnik sa sjednice na kojoj je odlučeno da neće dati sredstva za film Gorana Markovića o Radovanu Karadžiću.
Podsjećamo, Upravni odbor Filmskog centra Srbije odbacio je prijedloge za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu u kategoriji Pozivni konkurs za eminentne reditelje.

Dakle, na sjednici su odbijeni filmski projekti Gorana Markovića, Srđana Dragojevića i Želimira Žilnika, prenosi Nova.rs. Razlozi odbijanja još uvijek nisu objavljeni. Članovi Konkurse komisije prema zakonu moraju čuvati informacije. Ipak, oni ih moraju objelodaniti ako su od javnog značaja, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Asocijacija filmskih reditelja Srbije uputila je zahtjev Upravnom odboru Filmskog centra Srbije, njegovoj predsjednici Jeleni Trivan i direktoru Gordanu Matiću da im se omogući uvid u Zapisnik sa sjednice.

U zahtjevu je napisano:

"Poštovani, s radošću smo primili vijest da će Filmski centar Srbije uvesti i raspisati Pozivni konkurs za eminentne reditelje. Neprijatno smo iznenađeni viješću da je odlukom UO FCS od 25. novembra, prijedlog komisije u okviru ovog Pozivnog konkursa za eminentne reditelje odbijen, i to bez obrazloženja. Iznenađenje je veće imajući u vidu da je prijedlog komisije obuhvatio imena naših istaknutih kolega, filmskih reditelja kao što su Goran Marković, Želimir Žilnik i Srđan Dragojević. Obzirom da odluka FCS ne sadrži obrazloženje, a u želji da izbjegnemo nagađanja, zahtijevamo da nam Filmski centar Srbije bez odlaganja omogući uvid u Zapisnik sa sjednice Upravnog odbora, kako bismo izvukli adekvatne zaključke i reagovali shodno njima."

Marković želi snimati film "Doktor D" o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, a Dragojević mračnu komediju "Škartovi", čija se radnja odvija tokom bombardovanja 1999. godine. Žilnikov film "Sloboda ili barbarizam" također je među navedenim, a čije finansiranje je odbijeno.