Film/TV
0

Reditelja Petersena "otrijeznio" rat u Iraku

NINA
Brad Pitt i Wolfgang Petersen na snimanju filma "Troja"
Brad Pitt i Wolfgang Petersen na snimanju filma "Troja"
Reditelj novog hoolywoodskog filma "Troja" Wolfgang Petersen, rodom iz Njemačke, izjavio je na premijeri svog najnovijeg ostvarenja u Berlinu da ga je rat u Iraku "otrijeznio", javila je agencija DPA prenoseći pisanje lista "Der Tagesspiegel".

"Kad sam došao u Ameriku 1987. bio sam impresioniran iskrenim i često naivnim patriotizmom mnogih Amerikanaca, koji se toliko razlikovao od averzije prema bilo kakvoj vrsti patriotizma koju smo mi Nijemci osjećali poslije Drugog svjetskog rata", kazao je reditelj.

"Čak i 90-ih godina kad smo snimali film 'Air Force One' američki nacionalni ponos bio je mnogo naivniji nego danas", rekao je on. Petersen je ispričao kako se "agresivniji patriotizam" javio kad je George W. Bush postao predsjednik Amerike i "nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001."

"Naročito je rat u Iraku bio besmislen. Njime je Irak gurnut u još veći kaos, a povećana je i opasnost od terorizma", kazao je Petersen u intervjuu njemačkom listu.

On je dodao da "danas ne bi mogao snimiti film kao što je 'Air Force One', u kojem američki predsjednik, koji je veteran iz Vijetnama, lično sigurno spušta predsjednički avion na zemlju, nakon što su ga nakratko oteli teroristi."