Odbijen projekt
40

Reditelj filma o Karadžiću: Filmski centar Srbije ima strah od toga šta će reći gazda države

I. S.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Filmski centar Srbije (FCS) odbio je dati sredstva za snimanje filma "Doktor D" reditelja Gorana Markovića. On ističe kako Upravni odbor FCS ima "strah od toga šta će reći gazda koji u Srbiji određuje sve".
"Upravni odbor Filmskog centra Srbije raspiše Javni konkurs, izabere kompetentnu komisiju, ova razmotri prispjele projekte i preporuči tri filma za realizaciju, a onda to Upravni odbor ne prizna. Zašto? Ne kaže ništa, jednostavno ne dozvoljava da se ti filmovi snime. Onda naknadno izmišlja nekakve nepostojeće razloge koji su, takvi kakvi su, također nezakoniti i ne nalaze se u pravilima rada Centra", kazao je Marković za Nova.rs.

Podsjetimo, osim Markovićevog, odbijeni su i filmovi "Škartovi" Srđana Dragojevića i "Sloboda ili barbarizam" Želimira Žilnika. Ipak, UO FCS jučer je odlučio ponoviti konkurs. Navedeno je kako se mogu prijaviti isti reditelji i da će sredstva svakako dobiti neko od njih jer je konurs njima i namijenjen. Marković smatra da se sad naknadno izmišljaju nepostojeće razloge koji su također nezakoniti.

"Kako se to zove? Ja ću vam reći: strah. Strah od autora koji nisu spremni da odustanu od kritičkog odnosa prema stvarnosti koja nas okružuje, strah od toga šta će im reći gazda koji u ovoj zemlji određuje sve, pa i to šta će se snimati, strah od gubitka manjih i većih privilegija", objasnio je.

Uprkos svemu, Razumije predsjednicu UO Jelenu Trivan jer ona "ima šta da izgubi".

"Debelo je plaćena za prelet iz Demokratske stranke u SNS (direktorica je Službenog glasnika i u isto vrijeme direktorica Telekoma Srbije u Republici Srpskoj), ali čin našeg kolege Miroslava Lekića, koji je za nagradu dobio državni projekat 'Košare', prethodno oduzet čovjeku koji ga je pripremao, za svaku je osudu i prezir. Ne vjerujem da će se, uz svu pomoć svojih zaštitnika, Lekić usrećiti jer u našem poslu morate imati minimum poštenja i dostojanstva", rekao je.

Ostali članovi UO su: Vladan Živković, Miroslav Lekić, Petar Jakonić, Miroljub Stojanović i Anđelija Andrić. Sandra Perović i Aleksandar Erdeljanović su u međuvremenu podnijeli ostavke.

"Jedan jedini čovjek Miroljub Stojanović, službenik Filmskog centra, imao je hrabrosti da se usprotivi ovoj nerazumnoj odluci. Ja mu na tome odajem priznanje, ne zato što se radi o meni i mojim kolegama, već zato što je pokazao da se mraku, koji galopirajuće stiže u našu kulturu, može ispriječiti jedino superiornost duha", dodao je Marković.

Podsjetio je da su trojica autora, koje je UO FCS odbio, već toliko puta osjetili pritisak autoriteta, naročito Želimir Žilnik,

"Nas ovaj primjer divljačke cenzure, nesposobne da makar prikrije svoju štetočinsku namjeru, neće spriječiti da i dalje pokušavamo da radimo svoj posao, govorimo ono što mislimo i snimamo ono što vidimo", zaključio je.