"Suočavanje s prošlošću"
2

Reditelj Alen Drljević: Filmovi trebaju postavljati pitanja i otvarati teme

N. C.
Alen Drljević
Alen Drljević
Sarajevo Film Festival od 2016. godine predstavlja posebno izdanje programa "Suočavanje s prošlošću", a na ovogodišnjem programu bit će prikazano deset filmova. Na specijalnom izdanju ove godine bit će prikazano i ostvarenje reditelja Alena Drljevića "Muškarci ne plaču".
Film "Muškarci ne plaču" prvobitno je zamišljen kao dokumentarac, ali je autor ipak odlučio da to bude dugometražni igrani film.

Alen Drljević se na početku razgovora osvrće na radnju filma koja je smještena u planinski hotel u kojem je okupljeno deset ratnih veterana na mirovnoj radionici.

"Ovo je priča o grupi muškaraca koju čine jedan psihoterapeut i devet učesnika radionice koja bi trebalo da im pomogne da se suoče s prošlošću. Svi učesnici radionice su veterani rata, nekadašnji pripadnici više različitih vojski koje su devedesetih godina ratovale jedne protiv drugih", kazao je Drljević i dodao da su organizatori odlučili uvrstiit njegov film u specijalno izdanje "Suočavanja s prošlošću".

Ratne traume su česta inspiracija bh. reditelja, a pojednini likovi nose priče stvarnih ljudi.

"Ratna tematika je nešto od čega ne možemo pobjeći, iako pojedini smatraju da se trebamo odmaći od tih tema i da je malo filmova koji govore o nečemu drugom. Međutim, mislim da su te teme nezaobilazne", kazao je dodajući da i pojedini glumci u filmu imaju svoje ratne priče koje su ga dodatno inspirisale.

Film "Muškarci ne plaču" nastao je 2017. godine, a četiri godine poslije našao se u specijalnom programu "Suočavanje s prošlošću", što je dokaz njegovog kvaliteta i dugotrajnosti. Drljević je zadovoljan kako je publika reagovala i u konačnici prihvatila film.

Na pitanje kakvu poruku publici nosi film, reditelj navodi da se drži stare fraze da se poruke šalju poštom, a ne filmom.

"Nikada nisam imao želju da nešto poručim, mislim da filmovi trebaju postavljati pitanja i otvarati teme. Smatram da filmovi ne trebaju prosuđivati i nositi poruke, već potaknuti publiku na razmišljanje i propitivanje vlastitih stavova", dodao je.

"Suočavanje s prošlošću" je specijalni program Sarajevo Film Festivala na kojem se prikazuje i Drljevićev film. Zanimalo nas je da li suočavanjem s pošlošću može dovesti do dijaloga i u konačnici do pomirenja ili da li bi to dodatno rasplamsalo neprijateljstva.

Drljević navodi da je suočavanje vrlo važno za dijalog i da svako društvo treba težiti tome.

"Vrlo je važno da to ne bude prisilno suočavanje, takav primjer imamo u Njemačkoj, ali je i tamo pravo suočavanje počelo tek 60-ih. Vidimo danas posljedice nesuočavanja s ratnom prošlošću, jer se svijet sve više radikalizuje, jačaju desnica i nacionalizam", kazao je.