Film/TV
0

Reakcije na film holandskog političara

Sarajevo-x.com
Veliki broj ljudi okupio se danas u Pakistanu na protestima protiv antiislamskog filma holandskog političara Geerta Wildersa. Ipak, holandski muslimani pozivaju na smirenje.

Sporni petnaestominutni film postavljen na internetu povezuje dijelove iz svete muslimanske knjige sa terorističkim napadima, navodeći kako sveti rat džihad upravo sugeriše te napade. Ubrzo nakon postavljanja na webu, holandski televizijski kanali prikazali su dijelove filma, prenosi AP.

Vođa holandske Marokanske zajednice izjavio je da je film "manje loš" nego što se očekivalo, a još jedan pripadnik ove zajednice istakao je kako je ovo "pokušaj Wildersa da prikupi glasove za svoju političku karijeru tako što će pokušati utjerati ljudima strah u kosti od islama."

Danska unija novinara izvjestila je kako će tužiti Wildersa za kršenje autorskih prava zbog korištenja dijelova crtanog filma o poslaniku Muhammedu u svom kratkom filmu.

U pakistanskom Karachiju najveća muslimanska partija Jamaat-e-Islami organizovala je demonstracije, tražeći prekid diplomatskih odnosa s Holandijom.

Indonezija, zemlja s najviše stanovnika muslimana zabranila je ovaj film, a vlasti su ocijenile da je pun rasizma. Reakcije su stigle i iz Iraka gdje su zvaničnici ovaj uradak nazvali "anti-islamskim i uvredljivim".

Autor Wilders novinarima je rekao da je film napravio zato što su "islam i Kur'an opasni za slobodu u Holandiji" i zbog toga je morao da "upozori ljude" na tu činjenicu.

Vlasti Holandije žale što je ovaj film uopšte i objavljen, a premijer Jan Peter je rekao: "Vjerujemo da ovaj film ne služi ničemu do vrijeđanju."

Hiljade holandskih demonstranata u Amsterdamu protestvovalo je želeći pokazati da Wildersov stav nije stav cijele nacije. Sud u Rotterdamu 7. aprila treba donijeti odluku po zahtjevu Holandske islamske federacije koja je tražila da sud Wildersu naredi javno izvinjenje.