Ponovo će ga montirati
48

Reagovale političke skupine: Netflix uklonio film zbog scene u kojoj žena jede meso

L. R.
Screeshot/Youtube
Screeshot/Youtube
Platforma Netflix morala je povući indijski film nakon oštre reakcije uvrijeđenih desničarskih hindu skupina.

Riječ je o filmu "Annapoorani - The Goddess Of Food", koji govori o mladoj ženi iz brahmanske kaste i njenim težnjama da postane jedna od najboljih kuharica u Indiji.

Kako piše The Guardian, film je kritikovan zbog prikaza osobe brahmanske kaste kako kuha i jede meso. Inače, ova kasta svoju tradiciju zasniva na vegetarijanskoj ishrani.

Film je također kritikovan zbog prikaza hinduističkog božanstva Lorda Ramthata, sugerišući da je jeo meso dok je bio u egzilu.

Mediji izvještavaju da je radikalna desničarska hinduistička skupina Vishwa Hindu Parishad (VHP) u srijedu počela predvoditi protest protiv filma, rekavši da je "namjerno pušten da povrijedi hinduističke osjećaje". Protesti su se dogodili i ispred zgrade u kojoj se nalazi kompanija Netflix.

Unutar 24 sata, tvorci filma Zee Entertainment su se izvinili, rekavši da će film biti povučen i ponovno montiran kako bi se spriječila daljnja uvreda. Film je prvenstveno uklonjen s platforme u Indiji, a sada je uklonjen sa svih međunarodnih Netflix platformi.

Amazon se suočio sa sličnim protestima 2021. godine s hinduističkim skupinama koje su političku seriju "Tanday" smatrale uvredljivom, dok se Netflix prethodno suočio s bojkotom zbog TV adaptacije romana Vikrama Setha "A Suitable Boy", koji je optužen za promicanje "ljubavnog džihada".