Film/TV
0

Raznolik Dokumentarni program DocuSpectre 11. MOFF-a

Klix.ba
U Dokumentarnom programu naziva DocuSpectre na 11. Mostar Film Festivalu bit će prikazani najnoviji dokumentarci iz regije.

Regionalna dokumentarna izdanja koja će biti prikazana na 11. Mostar Film Festivalu predstavit će priče o humanitarnoj udruzi, nesretnim sudbinama i spletovima nesretnih okolnosti, minulim vremenima i nekim novim istinama.

Odabranih osam dokumentaraca predstavit će autore iz BiH, Srbije i Hrvatske. Prvi dan Dokumentarnog programa DocuSpectre 17. novembra rezervisan je za dva ostvarenja, i to iz BiH i Srbije. Riječ je o izvrsnim dokumentarnim pričama pod nazivima "Hoću kući" Ademira Kenovića i "Najvažniji dečko na svetu" Tee Lukač.

Za sljedeći dan 18. novembra pripremljen je istinski spektakl – svjetska premijera dokumentarca "Tifa" u režiji novinara Bakira Hadžiomerovića koja će se održati u 21 sat u Maloj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača. Intimni portret omiljenog Sarajlije, pjevača Mladena Vojičića Tife, ispričan je kroz intervjue sa njegovim saradnicima i bivšim članovima bendova Bijelo dugme, Divlje jagode...

Dokumentarno istraživački film "Dom anđela" koji se bavi fenomenom kultnog nemanjićkog manastira Kumanica u Polimlju, u kojem se traga za identitetom pronađenih moštiju na repertoaru je 19. novembra u 19 sati. Istu večer u 21 sat predviđena je projekcija nevjerovatnog dokumentarca "Scream For Me Sarajevo", kojeg je po scenariju sarajevskog glumca Jasenka Pašića režirao Visočanin Tarik Hodžić.

Godine 1994. Sarajevo je bilo pod opsadom. Teško naoružanje se slijevalo na grad, ubijajući i negledajući koje je ko vjere ili nacije. U svom tom ludilu, dva člana UN-a, britanska vojnika, odlučuju da bi po svaku cijenu bilo genijalno dovesti Brucea Dicksona (frontmena grupe Iron Maiden) u opkoljeno Sarajevo da održi koncert. Priča o muzičarima koji su riskirali svoje živote kako bi došli svirati ljudima koji su riskirali svoje živote kako bi došli da bi ih slušali.

"Neželjena baština" je naziv dokumentarca u režiji hrvatske redateljice Irene Škorić koji je na programu u ponedjeljak 20. novembra u 19 sati.

Dvadesetog studenog u 19 sati prikazat će se dokumentarac Roberta Zubera "Život od milijun dolara".

Kada roditelji petogodišnje djevojčice Nore Šitum shvate da hrvatska medicina ne može pomoći njihovoj kćeri u terminalnoj fazi leukemije, svoju posljednju nadu vide u eksperimentalnoj terapiji u Philadelphiji, SAD. Imaju sedam dana da plate liječenje, čija je cijena gotovo milijun dolara.

Čast da zatvori program DocuSpectre 22. novembra u 19 sati pripala je dokumentarcu Gorana Devića "Buffet Željezara".

Erna i Dževad vlasnici su kafića na sisačkom autobusnom kolodvoru, pored željezare koja je nekoć bila jedna od najvećih u Istočnoj Evropi. Film prati kavanske razgovore gostiju kafića sedam dana prije njegova konačnog zatvaranja. Glavna je tema - odlazak u Njemačku, novi raj za pripadnike nekadašnje socijalističke radne klase.

Mostarski ljubitelji kvalitetnog dokumentarnog filma će zaista imati priliku da uživaju u svim pobrojanim ostvarenjima jer je selekcija i više nego izvrsna. DocuSpectre na 11. MOFF-u od 17. do 22. novembra.