AJB DOC Film Festival
68

Rawan Damen predstavila inicijativu “Ambasador Palestine”: Možemo mnogo naučiti od Sarajeva

E. Lj.
Foto: AJB DOC
Foto: AJB DOC
Rawan Damen, palestinska rediteljica i aktivistica te specijalna gošća drugog izdanja AJB DOC Film Festivala, održala je predavanje "Ambasador Palestine: nova zemlja, novi život". Vodeći se pitanjem kako pretvoriti dokumentarne filmove u multijezičku elektronsku platformu za učenje, Damen je govorila o izazovima snimanja u Palestini, ali i važnosti snimanja dokumentaraca.

Ambasador Palestine je elektronska platforma za učenje koja će biti pokrenuta krajem ovog mjeeca. Bit će dostupna na engleskom, arapskom i španskom jeziku, a namijenjena je svima koji su umorni od dezinformacija o dešavanjima u Palestini. Damen je govorila o tome kako postati ambasador Palestine kroz učenje iz audio-vizuelnih materijala, posebno dokumentarnih filmova u Palestini.

"Svako može biti ambasador Palestine, jer Palestina nije samo za Palestince, Arape ili muslimane. Ona je pravda, jer nepravda je prijetnja pravdi bilo gdje. Zbog toga su Palestini potrebni novi ambasadori. Ambasador može biti svako, nije bitna dob, vjera ili porijeklo, jedino što je bitno su vjera u ljudska prava i pravdu”, rekla je Damen.

Naglasila je kako palestinski autori na sve načine pokušavaju svijetu reći šta se tačno događa u Palestini.

“Dokumentarci možda neće promijeniti svijet, ali važno je da svako uradi svoj dio posla. Filmski autori, novinari, pisci, učitelji, roditelji.. Oni koji odluče da prave filmove odabrali su teži put kako bi napravili promjenu za novi život”, rekla je.

Foto: AJB DOC
Foto: AJB DOC

Naglasila je kako dokumentarci o Palestini nisu poput dokumentarca koji se prave u i o drugim zemljama, za njih je dokumentarni film šansa za promjenom, a oni ujedno i vraćaju Palestinu Palestincima, stvaraju zemlju za njih, ponovo crtaju sadašnjost i budućnost.

Projekat "Ambasadori Palestine: Nova zemlja, novi život" nastao je upravo zbog brojnih pitanja koja se nameću o ovoj zemlji i izraelsko-palestinskom pitanju uopće. Radi se devetomjesečnom učenju o toj zemlji. Svaki učesnik pogleda 10 dokumentaraca, a potom u maju 2020. godine polaže test. Za one koji polože test bit će organizirana ljetna škola kada će učiti o potrebnim vještinama kako bi bili pravi ambasadori Palestine.

Ovu platformu koja će 2021. godine biti dostupna i na bosanskom jeziku odlučila je predstaviti u Sarajevu, jer smatra da niko bolje od građana BiH ne može razumjeti dešavanja u Palestini.

”Sarajevo sada, hvala Bogu, živi u miru i uživa u sreći, divnim ljudima i prirodi. Bila sam jučer u Vijećnici i sretna sam što je tava građevina obnovljena. Na ukazu se nalazi ploča na kojoj piše na ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo. To je tačno, moramo upozoravati. Mnogo se može naučiti iz dešavanja ovdje, a ja se nadam da će pravda nadvladati nepravdu. Sreća i mir su mogući ako radimo zajedno, a agonija, rat, opsada i etničko čišćenje ne mogu opstati”, rekla je.

Rawan Damen je rediteljica i konsultantica za medije te osnivačica i direktorica konsultantske kompanije Stream Media. Producirala je i režirala više od 30 sati dokumentarnog programa za televiziju koji je prevođen na brojne svjetske jezike. Njen nagrađivani dokumentarni serijal "Al-Nakba" preveden je na bosanski jezik i emitiran na Al Jazeeri Balkans. Osnivala je i vodila timove brojnih digitalnih platformi kao što je inovativni projekat Palestine Remix, najveći vizuelni interaktivni website posvećen Palestini. Damen je dobitnica nagrade za medijsku kreativnost Arab Thought Fondacije u Bejrutu.