Uvod u Oscara
9

Ratna drama "1917" pomela konkurenciju na dodjeli Bafta nagrada u Londonu

E. Sk.
Sam Mendes (Foto: AFP)
Sam Mendes (Foto: AFP)
Ratna drama "1917" bila je najveći dobitnik dodjele filmskih nagrada Bafta koja je održana u Albert Hallu u Londonu s ukupno sedam nagrada.

Film koji prati put britanskih vojnika u Prvom svjetskom ratu osvojio je Baftu za najbolji film, a reditelj Sam Mendes za najbolju režiju.

Među glumcima na 73. po redu svečanosti dodjele britanskih filmskih nagrada trijumfirali su Renee Zellweger i Joaquin Phoenix.

Film "Joker" osvojio je tri nagrade, uključujući nagradu za najboljeg glumca za Joaquina Phoenixa, dok je Renee Zellweger dobila nagradu Bafta za najbolju glumicu za svoju interpretaciju legendarne holivudske zvijezde Judy Garland u biografskom filmu "Judy". Za tu ulogu je Zellweger već osvojila nominaciju za Oscara i "ubrala" je svoj Golden Globe.

Renee Zellweger (Foto: AFP)
Renee Zellweger (Foto: AFP)

"Osjećam se vrlo počašćeno i privilegirano, ali moram reći da se i ja osjećam konfliktno, jer toliko mojih kolega koji su zaslužili nemaju istu privilegiju", rekao je Phoenix.

Južnokorejski film "Parasite" osvojio je dvije nagrade i to za originalni scenarij i film koji nije na engleskom jeziku.

Reditelj Sam Mendes pobijedio je u jakoj konkurenciji Martina Scorsesea za film "The Irishman" te Bong Joon-Hoa koji je bio nomiran filmom "Parasite".

Joaquin Phoenix (Foto: AFP)
Joaquin Phoenix (Foto: AFP)

Brad Pitt je osvojio Bafta nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu Quentina Tarantina "Bilo jednom u Hollywoodu". Napravio je šalu o Brexitu u poruci koju je pročitala njegova kolegica Margot Robbie.

"Hej, Britanijo, čuo sam da si postala samac, dobrodošla u klub! Želim ti sve najbolje uz nagodbu razvoda", čitala je glumica Bradovu poruku.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je "For Sama" dok je zvijezdom u usponu proglašen Michael Ward.