Deveta kazna u četiri godine
0

RAK kaznio OBN zbog kviza "Kešolovac"

Sarajevo-x.com
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je donijela rješenja koja se odnose na kršenje pravila i propisa Agencije, a kojima je Televiziji OBN izrečena novčana kazna u iznosu od 8.000,00 KM, radi kršenja Kodeksa o emitovanju RTV programa, član 7. Lažan i varljiv materijal, kao i član 29. Snimci emisija emitovanjem kviza "Kešolovac".

Kako je saopšteno iz RAK-a, svim analiziranim slučajevima kviza "Kešolovac“, emitovanog u programu TV OBN 2.12.2008., 10.01.2009., 16.01.2009., 17.01. 2009. i 22.01.2009. godine, a po osnovu prigovora gledatelja, uočeno je da su pitanja ili postavljana krajnje nejasno, ili su sugestijama gledaoci bili navođeni na kriva rješenja, te da sudionici igre nisu na transparentan način bili obaviješteni o propozicijama kviza, čime je onemogućeno postizanje tačnog rješenja. Također, prilikom objavljivanja konačnih rješenja zadataka na kraju kviza, stanica ni u jednom navedenom slučaju nije jasno predočila sudionicima i gledateljstvu na koji način se rješenja došlo, što je u svakom od procesuiranih slučajeva predmetnog programa djelovalo zavaravajuće za sudionike, ali i ostalo gledateljstvo, čime je stvorena mogućnost nanošenja štete gledateljima.

Prilikom odlučivanja, u obzir je uzeta činjenica da je predmetnim emitovanjima u kontinuitetu činjeno ozbiljno kršenje relevantnih odredbi Kodeksa o emitovanju RTV programa, kao i da je u protekle četiri godine zabilježeno osam različitih kršenja pravila i propisa od strane TV OBN. U obzir je, međutim, uzeto i to da je TV OBN u toku trajanja postupka nabolje promijenila koncepciju ovakvih kvizova, čije je emitovanje naknadno u potpunosti prestalo.

Alternativnoj televiziji izrečeno je usmeno upozorenje zbog kršenja člana 11. Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu, Parapsihologija, egzorcizam, okultizam i slično zbog emitovanja oglasa za izradu horoskopa u monitorisanom periodu od 13.03.2009. do 19.03.2009. godine. Analizom je ustanovljeno da se radi o telopu na kojem su prikazani horoskopski znakovi, zatim titl „Uživo, Astro centar, tel. 094 58 31 30, Telekom Srpske, 1,80 KM +PDV“. Tekst koji prati pomenuti telop glasi: „Saznajte više o sebi, o drugima i svojoj budućnosti. Obratite se našim astrolozima. Razriješite svoje dileme. 094 58 31 30. Uživo.“

Kodeksom o emitovanju RTV programa i Kodeksom o oglašavanju i sponzorstvu jasno je određeno da ovakvi programi mogu biti emitovani samo unutar graničnog perioda, dakle u periodu između 24:00 i 06:00 sati.

Pismeno upozorenje izrečeno je RTV FBiH zbog kršenja člana 3. Opšti principi oglašavanja, teletrgovine i sponzorstva, člana 14. Raspored televizijskog oglašavanja, člana 19. Opšta pravila u vezi sponzorstva i člana 18. Posebni javni servisi za emitovanje Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu, u serijskom programu ”Lud, zabunjen, normalan” i u toku nogometne utakmice PSG-Wolfsburg.

Agencija je uzela u obzir tvrdnje stanice da je reklamni spot, u toku emitovanja utakmice, rezultat tehničke greške, dok je u slučaju serijskog programa ”Lud, zbunjen, normalan” Agencija je uzela u obzir tvrdnje stanice da je poduzela sve mjere da do sličnih propusta ubuduće ne dođe, što je i učinjeno.

Agencija podsjeća na član 5. Pregleda povreda i kazni u kojem je navedeno da je svrha kažnjavanja između ostalog zaštita javnog interesa, obezbjeđenje poštivanja Zakona i propisa Agencije, te poduzimanje mjera za sprječavanje budućih propusta prilikom emitovanja RTV programa.