Uskoro premijera na FTV-u
881

"Pucajte, ja i sada držim čas": Emotivan i potresan dokumentarac o školovanju u Sarajevu pod opsadom

B. R.
Inserti iz dokumentarca "Pucajte, ja i sada držim čas" (Screenshot: FTV)
Inserti iz dokumentarca "Pucajte, ja i sada držim čas" (Screenshot: FTV)
Novinarka Arijana Saračević Helać je autorica novog dokumentarnog filma o školovanju u Sarajevu pod opsadom od 1992. do 1995. godine. Uoči premijernog prikazivanja ispričala je kako je bilo raditi na ovom filmu i istakla je zašto je on važan.

Za dvodjelni film "Pucajte, ja i sada držim čas" je kazala da je emotivna i potresna priča o prosvjetnim radnicima i djeci, njih 3.000, koji su radili, odnosno školovali se tokom rata.

"Nimalo nije bilo lako raditi na ovom filmu, vraćati se u te teške dane. Tek danas vidimo koliko je taj obrazovni proces bio važan, prvenstveno zbog mentalnog zdravlja djece. To su danas realizovane generacije, to su dobri i pošteni ljudi. Pokušavala sam nekoga izbaciti iz svega toga, ali jednostavno nisam uspjela pronaći nekog takvog", izjavila je Saračević Helać za Klix.ba.

Istakla je da su joj drugi pomagali kako bi došla do onih koji su bili prosvjetni radnici i koji su se školovali tokom rata te da većinu njih nije poznavala. Ukazala je da među njima postoje i oni koji su poznati javnosti.

"Smatram da je ovo jedan od najvažnijih projekata koje sam uradila u svojoj karijeri", konstatovala je.

Napomenula je da se niko nije bavio ženama koje su, kako je navela, ostavljale svoju djecu i pod kišom granata odlazile da uče tuđu djecu. Zatim je istakla jedan od uznemirujućih trenutaka.

"Pojedina djeca su za vrijeme nastave dobila vijest da su im očevi poginuli na frontu. Neka od te djece bila su ranjena. Nažalost, tu je i majka ubijenog dječaka iz Osnovne škole 'Fatima Gunić'. Mislim da smo napravili jednu cjelinu kada je u pitanju školovanje djece opkoljenog Sarajeva", zaključila je Saračević Helać.

Zlatanu Fazlagiću Fazli se zahvalila na ustupljenoj pjesmi "1425 dana" za korištenje u dokumentarcu. Premijera dokumentarnog filma "Pucajte, ja i sada držim čas" je u petak (5. aprila) u 18:45 sati i subotu (6. aprila) u 18:15 sati na FTV-u.