Film/TV
0

Prvi "vedriji" film Mikea Leigha

Sarajevo-x.com
Britanski filmski reditelj Mike Leigh predstavio je publici novi film “Happy-Go-Lucky” u londonskom Camden Townu.

Šezdesetpetogodišnji filmski reditelj, filmsko izražaja najčešće okarakterisanog kao mračni realizam, iznenadio je kritičare sa novim filmom o učitelju punom ljubavi prema životu.

Glumica Sally Hawkins, koja tumači glavnu ulogu, lik Poppy, proglašena je najboljom glumicom na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.

Reditelj Leigh je rekao da će se publici zasigurno dopasti film. Leigh je, između ostalih, autor filmova “Vera Drake” i “Career Girls”.

Mike Leigh je izrazio želju da film vidi što više ljudi. Dodao je i da je poražavajuće da sistemom koji određuje koje će filmove publika gledati dominira Hollywood. “Dobra stvar u svemu je da ljudi ponovo idu u kina, jer je nastupio period kada su mnogi odlučili odustati od odlaska u kina”, objasnio je Mike Leigh.

Lik Hawkinsove ima prirodu koja zrači dobrotom tokom cijelog filma, objavljuje BBC.

“Nadam se da će ljude dojmiti njen lik. Neki su mišljenja da je iritantna, ali to vjerovatno više govori o njima samima nego o njoj”, zaključio je reditelj Leigh.

Premijera filma je održana u organizaciji London Film School, a film će u kinima širom Britanije početi igrati 18. aprila.