"Izgubljeni ratnik"
6

Prvi takmičarski film AJB DOC Festivala prati život bivšeg pripadnika terorističke grupe

Piše: Dž. L.
Prvi dokumentarni film iz Takmičarskog programa Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala pod nazivom "Izgubljeni ratnik" prikazan je večeras u sarajevskom Multiplex Cinema Cityju.

Ostvarenje rediteljskog dvojca Sorena Steena Jespersena iz Danske te Nasiba Faraha iz Somalije, donijelo je dirljivu priču koja prati Muhameda, pokajnika i bivšeg pripadnika Al-Shabaaba, kojeg je ova teroristička organizacija regrutovala kao mladića dok je živio u Engleskoj.

Nakon što je otkrio čime se Al-Shabaaba zapravo bavi, napustio je ovu organizaciju, a danas živi skrivajući se u Mogadishuu bez dokumenata. U dokumentarcu su prikazani njegov pokušaj bijega iz Somalije i želja za životom sa suprugom i sinom u Engleskoj, prije nego što ga Al-Shabaab pronađe.

Dokumentarac "Izgubljeni ratnik" producirao je Jespersen, a koprudikcijsku ekipu čine Vilda Bomben Film AB, Danski filmski institut, DRTV, NFTF, Bertha fond za novinarstvo, program Evropske unije kreativna Evropa, Šveski filmski institut, Danida, IKONdocs, Fondacija Hartley, NRK, YLE, STV, RUV te TVO.

Nakon prikazivanja filma, prisutnima u sali Cinema Cityja pridružila se i filmska ekipa s kojom je publika mogla komentarisati dokumentarac i Muhamedovu priču. Publika je također imala priliku ocijeniti ovaj dokumentarac koji se, pored "Nagrade publike", takmiči i za nagrade internacionalnog stručnog žirija "AJB Main Award" te nagradu "AJB Program Award".

Podsjećamo, AJB DOC Festival otvoren je večeras svečanom ceremonijom na kojoj su prisustvovale brojne zvanice i ljubitelji sedme umjetnosti. Festival će trajati do 25. septembra.