Slovenski "Proboj"
1k

Prvi partizanski film snimljen nakon raspada SFRJ premijerno prikazan u Mostaru

G. Š.
Slovenski partizanski igrani film "Proboj" redatelja Dejana Baboseka koji je ujedno i prvi partizanski film koji je snimljen u zadnje tri decenije na području zemalja bivše Jugoslavije, premijerno je večeras predstavljen u Mostaru.

Projekcija filma u Pozorištu Lutaka u Mostaru među posjetiteljima izazvala brojne emocije, ako i razgovor koji je upriličen s autorima filma i učesnicom tog slavnog događaja iz 1945. Valerijom Skrinjar Tvrz. Ona je posjetiteljima s ponosom pričala neke detalje iz historijskih događaja u kojima je sudjelovala. Posebno je emotivno govorila o trenutcima kad je Njemačka kapitulirala i kad su partizani slavili slobodu za koju su se izborili.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

''Dragocjenost ovoga filma je to što govori istinu i prikazuje istinu, koju današnje vrijeme hoće malo da sakrije'', kazala je Skrinjar Tvrz nakon emotivnih priča o događajima iz filma.

Upravo to je bilo ono što je autora i motiviralo da radi ovaj film koji je kako ističe prvi film poslije 30 godina s partizanskom tematikom koji se na prostoru bivše Jugoslavije urađen.

Prvi film nakon 30 godina

"Film smo uradili sa 60.000 eura u 12 dana snimanja. Bilo je mnogo volonterstva i vrlo niskih honorara, a kad bi računali da svi budu normalno plaćeni, ovaj film bi za normalan slovenački budžet iznosio oko milion eura. Ali svi smo uskočili i počeli da plivamo i uradili film na ovaj način. Sredstva smo sabrali od donacija, Saveza boraca, fizičkih osoba i od sponzora, a od države ništa'', kazao je Dejan Babosek za Klix.ba.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

No kako objašnjava od države nisu ni tržili sredstva znajući da je procedura s konkursima duga.

''Na projektu smo počeki raditi u septembru 2018. godine, a konkursi su bili tek u aprilu, što znači da bi cijela zima prošla dok mi čekamo rezultate konkursa za koji nismo sigurni da ćemo proći. Zbog toga smo krenuli alternativnim putem i uradili film s kojima se ponosimo'', kaže Babosek.

Ističe da bi želio raditi još partizanskih filmova u koprodukciji sa zemljama iz bivše Jugoslavije, jer smatra da je to jako važno dok su akteri tih priča još živi.

''Bilo bi super da i drugi filmski autori rade ovakve priče. Ako gledamo svjetsku kinematografiju vidimo svake godine dolaze neki filmovi o Holokaustu, ili drame ili američki ratni filmovi... Ta produkcija filmova istinite historijske priče svuda se produciraju, samo na ovom području to je postao neki tabu i kao da se srame da rade takve priče'', ističe Babosek.

Filmski autori bi po njegovom mišljenju trebali da pređu neke barijere i raditi na tome da se ovakve priče nikad ne zaborave.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

''Mi smo sad u vremenima da to trebamo raditi, pošto se mijenjaju generacije i prošlo je toliko vremena da kroz 10 do 20 godina neće više biti živih svjedoka'', upozorio je slovenski redatelj.

Čuvanje od historijskog zaborava

Ističe da je imao iznimnu priliku da se upozna s Valerijom Skrinjar Tvrz i ostalim borcima koji su mu mogli ispričaju ove priče, što je, kako ističe pravo bogatstvo, a to će se kako naglašava vidjeti i u dokumentarnom filmu.

''Treba raditi na tome da se očuvaju ove priče, kao što rade u Sjevernoj Americi gdje snimaju priče svih boraca koji su se borili u Drugom svjetskom ratu tako da ih historija nikad ne zaboravi'', poručio je redatelj koji se nakon 30 godina prvi usudio na prostorima bivše Jugoslavije snimiti film s partizanskom tematikom.

Film je prikazan premijerno u organizaciji UABNOR-a Mostar povodom 14. februara, kada se navršava 75 godina od kada su partizanske jedinice pobjedonosno ušle u Mostar i gradu donijele slobodu.