Film/TV
0

Prvi međunarodni radni festival animiranog filma RFAF

Sarajevo-x.com | RFAF
Prvi međunarodni radni festival animiranog filma RFAF 2006 održaće se u Neumu od 8. do 15. januara 2006. godine u prostoru hotela Zenit. Festival je nastao iz tri radna kampa crtanog filma: NEUM 2004, MOSTAR 2004 i NEUM 2005.

Kampove je pohađalo 68 djece iz BiH i njihovih 16 profesora, a kao rezultat njihovog rada nastala su i četiri kratka crtana filma: MODELINA, OLOVKO, MOSTARSKI LETAČI i MOJA MALA VALA. Ova ostvarenja vidjela je publika na filmskim festivalima u Sarajevu, Dubrovniku i Beogradu.

Radni festival animiranog filma sastoji se iz radnog i takmičarskog dijela. U radnom dijelu festivala osim djece iz Bosne i Hercegovine učestvovaće i djeca iz još nekoliko zemalja, a sa njima će raditi autori iz Evrope čiji filmovi će biti prikazivani u takmičarskom dijelu programa. U toku sedam dana planirana je i realizacija trominutnog filma NAŠA POSLA, koji će raditi 12 polaznika iz prethodnih kampova.

Takmičarski program festivala ugostiće ostvarenja autora iz SAD, Estonije, Poljske, Njemačke, Irana, Finske, Švicarske, Češke, Latvije, Velike Britanije, Južnoafričke Republike, Rusije, Španije, Nizozemske, Italije, Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Irske i Bosne i Hercegovine. Filmovi iz Takmičarskog programa prikazivaće se svakodnevno, a u subotu 14. januara na svečanoj ceremoniji će biti dodijeljene nagrade za najbolja ostvarenja.

Nagrade:

  • GRAND PRIX
  • Nagrada stručnog žirija za najbolji film
  • Najbolja 2D animacija
  • Najbolja 3D animacija
  • Najbolja muzika

Nagrade dodjeljuje Federalno ministarstvo kulture i sporta

Osim o dobitniku Nagrade stručnog žirija za najbolji film, o pobjednicima će odlučivati dvanaest mladih animatora.

Stručni žiri:

Asaf Džanić, Bosna i Hercegovina Joško Marušić, Hrvatska Robert Bubalo, Bosna i Hercegovina

Organizirani su i dolasci djece iz susjednih općina. Kako je planirano, na projekcije crtanih filmova organizirano će dolaziti djeca iz susjednih općina: Stolac, Čapljina, Čitluk, Grude, Široki Brijeg, Mostar, Ravno, Rama...

Djeca iz navedenih općina zajedno sa svojim roditeljima imaće priliku da prisustvuju besplatnim projekcijama crtanih filmova.