Prvi kulinarski show u BiH na znakovnom jeziku "Bujrum za sofru"

Piše: M. N./Klix.ba
12.4.2019. u 11:55
533
4
Prvi kulinarski show u BiH na znakovnom jeziku "Bujrum za sofru"
533
U produkciji RTV Vogošća snimljen je prvi kulinarski show u BiH na znakovnom jeziku pod nazivom "Bujrum za sofru".
U prvoj epizodi kuhar Nermin Juzbašić je pripremao jelo hadžijski ćevap, a za naredne emisije planiraju kuhati domaća i internacionalna jela. Tumač znakovnog jezika je Naser Husić koji je kazao da je ovo vrlo značajno jer je prvi show prilagođen osobama koje imaju poteškoće sa sluhom, ne samo u BiH, već vjerovatno i u regiji, ali i šire.

"Gluhe osobe u BiH imaju jedva zastupljeno i ono što im prema zakonu pripada. Ovo im je jedna vrsta edukacije i zabave, jer i oni vole gledati ovakve medijske sadržaje. S druge strane, čujuće osobe će moći učiti znakovni jezik prateći ovu emisiju", rekao je Husić.

Tumače znakovnog jezika i sadržaje prilagođene gluhim osobama na televizijama u BiH rijetko možemo vidjeti. Na BHRT-u ima samo jedna emisija "Govor tišine" koja ide jednom sedmično, subotom, i u njoj su prikazani dnevnopolitički događaji koji su se desili tokom protekle sedmice, što su već stare informacije. Nekada su imali tumača i tokom dnevnika, ali to više nije praksa.

Emisija "Bujrum za sofru" na RTV Vogošća je jedan mali korak ka ravnopravnosti i mogućnost da gluhe osobe budu dio trendova koje prate svi.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: