Međunarodni festival
134

"Prvi kadar": Grand prix za film Artura Boldera, nagrađen i film Nerminke Emrić

A. P.
Dokumentarni film "Sve sa voljom" bh. novinarke Nerminke Emrić i "Siguran posao" reditelja Igora M. Toholja iz Srbije, po odluci žirija, ravnopravno dijele nagradu Pečat kneza Pavla za najbolji dokumentarni film u selekciji "Eks Ju u fokusu" 13. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar".

U obrazloženju se navodi da je "Sve sa voljom" Nerminke Emrić jedinstvena saga o volji, pregalaštvu i ljubavi bračnog para Radulj. Oni su svojim načinom života, postali primjer i putokaz svim mladima, s porukom da ne postoje teškoće koje se ne mogu prevazići i ostvariti. Čak i nemogući ciljevi.

Za "Siguran posao" Igora Toholja navodi se da je osobene dramaturške i poetske vrijednosti, film u kojem ritam života i filmski ritam postaju jedinstveno biće.

Grand prix Stećak kneza Pavla za najbolji film Festivala dodijeljen je dokumentarnom filmu Artura Boldera "Ogledalo Amerike: nagovještaj besmrtnosti".

Kapija Zvornika za najbolju režiju pripala je Floransi Buvi, za kratki igrani film "Do kraja sveta", dok je Pečat kneza Pavla za najbolji kratki igrani film u selekciji 'Kratke priče' dodijeljen za film 'To će biti naša tajna' autora Serhija Gonsalesa (Španija).

Pečat kneza Pavla za najbolji dokumentarni film u selekciji 'U fokusu' pripada za "Vrijeme i plima", autorice Marlin van der Verf (Holandija).

Filmska klapa za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji 'Novi pogledi' pripada filmu "Dolina vladara" Efima Grabova iz Izraela, a nagrada za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji "Ključ za film" za kratko igrano ostvarenje Đorđa Milosavljevića Gere "Memento mori" (Srbija).

Kratkom dokumentarnom filmu "Tungrus" autora Rišija Čandne (Indija) dodijeljena je nagrada za šarmantno, zabavno i dobro režirano komično djelo 'u kojem svi navijamo da prgavi pijetao, kućni ljubimac jedne indijske porodice, na kraju ne završi u loncu'.

Kratkom igranom filmu "Literarni kolačić" rediteljice Mateje Rokavec (Slovenija) pripada nagrada za upečatljivo stiliziranu priču koja režijski i dramaturški uvelike nadilazi standarde klasičnog studentskog filma.

Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" održan je u Zvorniku i Istočnom Sarajevu, pod motom "Da ne vidi zlo!". Ove godine u fokusu tog festivala je čovjek, njegov odnos prema životu, umjetnosti i prirodi. U zvaničnom takmičarskom programu festivala bila su 33 filma iz 16 država, koji su prikazani u pet festivalskih selekcija.