{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi crtić legendarnog animatora Josepha Barbere na aukciji

12.11.2013. u 15:57
4
0
Prvi crtić legendarnog animatora Josepha Barbere na aukciji
4
Prvi crtić legendarnog animatora, Josepha Barbere, koji je utabao put likovima poput Toma i Jerryja, Kremenka i medvjeda Yogija..., a uz koje su odrasle brojne generacije, sada odlazi na aukciju.
Barbera je kengura Kika nacrtao 1935. godine, dok je radio kao mlađi animator u studiju Terrytoons. Bio je to prvi crtić koji je mladi autor napisao i nacrtao, a govori o avionskoj utrci Kika i psa zvanog Dirty Doug.

Crtić je tada 24-godišnjem Barberi dao samopouzdanje da se okrene naraciji, što je kasnije rezultiralo historijskim partnerstvom sa rediteljem Williamom Hannom, kada se Barbera pridružio studiju MGM.

Zajedno su stvorili neke od najpoznatijih likova popularne kulture svih vremena, poput Jetsona, Scooby-Dooa, Wally Gatora i psa Huckleberryja.

Ubrzo je, 1957. godine, nastao autorski dvojac poznat kao Hanna-Barbera i postojao je sve do smrti Josepha Barbere.

Barbera je preminuo 2006., u 95. godini, dok je Hannna preminuo 2001., u 90. godini.

Sada Barberin nećak Larry prodaje prve skice njegovog animiranog filma, koje je naslijedio od Barberine majke Francesce. Nacrtani su grafitom i olovkom na posebnom animacijskom papiru, a 43 skice trebale bi na aukciji dostići cijenu višu od 24 hiljade dolara. Aukcija će se održati u Los Angelesu, 20. novembra.

Podsjetimo, ’40-ih i ’50-ih godina, kada je studio Disney bio na svom vrhuncu, Barberini Tom i Jerry su osvajali, a prikazivali su se u udarnim terminima na televiziji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: