SFF
249

Prvi bh. animirani dugometražni film "Ptice kao mi" oduševio publiku u Narodnom pozorištu

Piše: Dž. Č.
Ekipa filma "Ptice kao mi" (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Prvi bh. animirani dugometražni film "Ptice kao mi", koji je prikazan danas u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa van konkurencije 23. Sarajevo Film Festivala, oduševio je stotine prisutnih.

Nakon projekcije izvanrednog ostvarenja reditelja Faruka Šabanovića, ekipa filma pojavila se na pozornici Narodnog pozorišta gdje su s publikom razgovarali o procesu snimanja filma te važnim životnim porukama koje ovo djelo čine posebnim.

Šabanović je na početku rekao kako je oduvijek imao želju snimiti dugometražni animirani film. Na scenariju "Ptice kao mi" imao je priliku raditi sa svjetski nagrađivanom scenaristicom Oliviom Hetreed i svjetski priznatom i nagrađivanom producenticom Cat Villiers. Villiers je također bila producentica na Oskarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića "Ničija Zemlja".

"Jednom prilikom sam sreo Danisa Tanovića i upoznao ga o svom radu. Bio je oduševljen i rekao mi je kako ću jednog dana naći svoj put. Moram reći koliko sam sretan što ga nisam iznevjerio. Ovaj film govori o potrazi za domom u kojem nećete biti usamljeni. Gdje god da odemo proganjaju nas stvari iz unutrašnjosti. Iako ptice putuju zajedno, svaka ima svoj svijet i jedini dom koji mogu pronaći je u njima. U filmu ptice tragaju za kraljem koji u metaforičkom smislu predstavlja Boga", istaknuo je Šabanović.

Iako je Šabanovićev film prvobitno urađen na engleskom jeziku, a poslije uz odlične bosanske glumce kao što su Ermin Bravo ili Izudin Bajrović, sinhroniziran na bosanski jezik, producentica Villiers je naglasila kako je važno da svi zapamte da je ovaj film rođen, nastao i dolazi iz BiH.

"Dugo smo snimali film koji je došao iz Farukove glave. Bilo je izuzetno zadovoljstvo upoznati Faruka. Na početku smo mu rekli kako ćemo mu pomoći da snimi film. Nakon nekog vremena sam dobila poziv od Faruka kad me pitao za promjene nekih detalja scenarija i tada sam ga spojila sa Olivijom", kazala je Villers, na što je scenaristica Hetreed dodala: "Izuzetna je čast raditi s umjetnikom kakav je Faruk".

Producent Adnan Ćuhara je podsjetio kako je na filmu "Ptice kao mi" radilo skoro 70 ljudi iz BiH više od sedam godina. Za kompletnu ekipu snimanje filma bilo je veliko putovanje, a Bravo i Bajrović ističu kolika im je čast biti dio Šabanovićevog projekta.

"Prvi kasting za film je napraljen prije devet godina. Iznenadio sam se kad nas je Adnan nazvao jednog dana i pitao da damo glas za englesku verziju filma. Kad sam film prvi put pogledao film prije nekoliko mjeseci, nisam mogao vjerovati da je BiH u stanju napraviti takvo nešto. Malo smo lutali tokom snimanja jer smo prilikom sinhronizacije filma na bosanski jezik morali ostati dosljedni karakteru likova koje su već skrojili engleski glumci", rekao je Bajrović.

Bravo je izrazio nadu da će inspirativna priča iz filma dobiti svoju široku publiku.

Na pitanje iz publike koliko je bilo teško pratiti tehnološki razvoj tokom snimanja, Šabanović je odgovorio kako je tehnologija danas postala veoma dostupna.

"Ono štu su nekad imali samo veliki, danas može stati u vaš mobitel", dodao je bh. reditelj te otkrio kako će na idućem akcijskom filmu, koji donosi istinitu priču iz 90-ih godina u BiH, raditi s izvanrednim ljudima iz Hollywooda.

Glumci koji su posudili glasove bh. verziji "Ptice kao mi" su Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Alović, Boris Ler, Zoran Čatić, Arma Tanović, Maja Salkić i Sanjin Milavić.

U engleskoj verziji filma glasove posuđuju oskarovci Jeremy Irons, Alicia Vikander i Jim Broadbent te Khalid Abdalla, Kevin Bishop, Chris Villiers, Michelle Austin, Sheridan Smith, Ella Smith i Dan Stevens.

Radnja filma "Ptice kao mi" počinje kad iz sigurnog utočišta Birdabada budu izbačeni ljupka ptica Hupu, njen tihi muž Hasan, razigrani ptić Mi i tiranin Kondor. Oni potom kreću na epsko putovanje u potrazi za putem koji će ih vratiti kući. Predvođeni enigmatičnim netopirom Batom, čije ih minimalističke izreke čine samo nervoznijim i ljućim, članovi šarolike ptičije družine nevoljko će naučiti da se oslanjaju jedni na druge jer samo zajedno mogu pobjeći Hororu i vratiti se u svoj dom.