Film/TV
0

Prva revija evropskog filma od sutra u Sarajevu

FENA
"Faze tranzicije u evropskim državama XX stoljeća" tema je ovogodišnje Prve revije evropskog filma koja će početi sutra u Sarajevu u organizaciji ambasada Italije, Španije, Rusije i Francuske u BiH i trajati do 20. decembra.

Prva revija evropskog filma ponudit će pet filmskih ostvarenja iz Italije, Španije, Rusije i Francuske. Sva ona na drugačiji način oslikavaju specifične procese tranzicije kroz koje su te zemlje prošle na putu ka Evropi. Projekcija svih filmova održavat će se na Otvorenoj sceni "Obala" Akademije scenskih umjetnosti u 19.30 sati, uz besplatan ulaz.

Zamjenik španskog ambasadora u BiH Jose Ramon Garcia Hernandez tim je povodom danas na konferenciji za novinare u Sarajevu ocijenio kako Revija predstavlja izuzetno ambiciozan projekt o čijoj realizaciji se pregovara već više od godinu dana.

On ističe kako je namjera organizatora razbiti postojeće stereotipe bh. građana o historiji, kulturi i kinematografiji evropskih zemalja kao uzorima demokratije, pravde i ljubavi. Međutim, takva poimanja, naglašava Hernandez, nisu tačna. Sve evropske države prošle su vlastite tranzicije na putu ka Evropi i upravo to se želi pokazati ovim festivalom filma.

"Ova revija pokazat će kakva su bila naša društva u tim periodima i naša kinematografija, a sve to ćemo prikazati u Bosni i Hercegovini koja ima ekstremno kvalitetnu kinematografiju", kazao je Hernandez.

"Nevini sveci" naziv je španskog filma čiju režiju potpisuje Mario Camus (1984.). Dobitnik je brojnih nagrada na svjetskim festivalima, a španska kritika u ovom je ostvarenju proglasila najbolju glumu u historiji španske kinematografije. On tretira režim u kojem su mnogi poljoprivrednici bili smatrani gotovo robovima tokom 19. i 20. stoljeća na imanjima osoba iz kraljevske porodice.

Ataše za kulturu Ambasade Italije Daniele Onori govorio je o dva filma s kojima će se bh. publici predstaviti Italija. Riiječ je o ostvarenjima "Otac gospodar" Paola Tavianija i Vittorija Tavianija (1977.) te "Kabirijine noći" Federica Fellinija (1957.), što je jedan od najvažnijih ostvarenja iz prve faze Fellinijeve karijere. Oba filma na različit način govore o tranziciji, pa samim tim i ekonomskim i kulturnim promjenama kroz koje je prošla Italija u periodu nakon Drugog svjetskog rata i godinama koje su slijedile.

Francuska će se, ističe ataše za kulturu francuske ambasade Annabelle Cabariste, predstaviti filmom "Vojska iz sjene" Jean-Pierre Melvillea (1969.). Radnja je smještena u period Drugog svjetskog rata, donoseći priču o pokretu otpora u Francuskoj. Smatra se jednim od najboljih ostvarenja francuske kinematografije uopće.

"Štimer" je naziv ruskog ostvarenja čiju režiju potpisuje Kira Muratova (2004.), a bit će prikazano 17. decembra.