Reditelj Faruk Lončarević
29

Prva klapa filma "Berinine čakre" 11. novembra u Sarajevu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prva klapa filma "Berinine čakre" reditelja Faruka Lončarevića "past će" u nedelju, 11. novembra u parku ispred džamije Čobanija u Sarajevu.

Nakon debitantskog filma "Mama i tata" (2006.), ovo je Lončarevićev drugi dugometražni igrani film.

U Sarajevu, više od decenije nakon rata, mlada umjetnica Berina pokušava da proživi svoju tek otkrivenu seksualnost i da prihvati neizbježnu smrt majke Jasne, dok se oko nje raspada njena socijalistička porodica iz srednje klase.

Njen otac Mladen ne može da prihvati da život već ide dalje bez njegove supruge. Njena mlađa sestra Luna ne može ili ne želi da odraste.

Zato Berina, u ime sviju njih pokušava da spasi spasi svoju porodicu i majčin život onako kako ona zna - kroz umjetnost i magiju.

Glumačku ekipu filma čine Marija Pikić, Mira Furlan, Branko Đurić, Edina Kordić, Sanja Vejnović i Igor Skvarica.

Direktor fotografije je Oleg Mutu, rumunski snimatelj poznat po filmovima Christiana Mungiua i Sergeja Loznice, scenograf je Osman Arslanagić, a kostimografkinja Lejla Graho.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Film je međunarodna koprodukcija SCCA/pro.ba iz Sarajeva, Detail film iz Hamburga i Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane, a podržala ga je i Fondacije za kinematografiju, Ministarstvo kulture i sporta KS te fond Eurimages.