Počinje u 19 sati
35

Prva epizoda "Školokrečine" Nenada Veličkovića i Ade Sokolović večeras u BIS-u

L. K.
U bivšem kinu Imperijal večeras će u 19 sati biti prikazana prva epizoda igrano-dokumentarne serije "Školokrečina" scenariste Nenada Veličkovića i rediteljice Ade Sokolović.

Serija "Školokrečina" kroz duhovit pristup prikazuje pitanja sistemske indoktrinacije učenika i učenica kroz čitanke - sadržaji čitanki služe za formiranje stavova prema naciji, identitetu, historiji i stvarnosti. Serija prikazuje školske časove, a zasnovana je na tekstovima iz školskih čitanki, anketi i autorovim spekulacijama o reakcijama djece.

Temelji se na djelu Nenada Veličkovića, a u seriji igraju Admir Glamočak (nastavnik bosanskog jezika), Jasna Diklić (nastavnica srpskog jezika) i Slaven Knezović (nastavnik hrvatskog jezika).

Nedavno predstavljeni rezultati PISA istraživanja smjestili su Bosnu i Hercegovinu na 62. mjesto od 79 zemalja svijeta - oko 50 posto učenika ne dostiže funkcionalnu pismenost u matematici, čitanju i prirodnim naukama. Šta se dogodilo obrazovanju u Bosni i Hercegovini, ko je za to odgovoran i kako potaknuti reformu koja će omogućiti bazično obrazovane, osvještene i pismene mlade ljude - pitanja su koje serija "Školokrečina" želi otvoriti u javnosti.