Film/TV
0

VIDEO / Provedite Noć vještica uz dobre stare horore

Sarajevo-x.com
Bliži se 31. oktobar, dan koji mnogi koriste za izvođenje raznih ludorija. Iako se to uglavnom odnosi na Amerikance koji odjenu bijele čaršafe i prave simpatične zabave, i u našoj zemlji ima sličnih događaja. Ako pak niste ljubitelj takvog provoda, uvijek možete sjesti i uz dobar film (po mogućnosti horor) provesti ovu subotnju večer.

Ljubitelji žanra u kojem se proslavio lik nazvan Freddy Krueger sa rukavicom naoružanom oštricama na listu najdražih horor filmova stavljaju originalni uradak i nastavke "Strave u ulici brijestova" (A Nightmare on Elm Street), "Psycho" i horor iz 1927. godine "Prsten" (The Ring) legendarnog režisera Alfreda Hitchcocka.

Lista najpoznatijih horora

1. Strava u ulici brijestova

Freddy Krueger, ubica sa strašnim oštricama koji iz osvete siječe dijelove tijela djece čiji su ga roditelji ubili, američki je film Wesa Cravena i prvi u nizu sa ovim naslovom. Budžet mu je bio 1,8 miliona dolara, a već u prvoj sedmici prikazivanja taj novac je i zaradio. Kruegera je glumio Robert Englund, a njegovo grozno lice osmislio je David Miller. Ideja je bila da Freddy predstavlja oličenje sprženih lica žrtava.

2. Egzorcist

Prema urbanoj legendi, na snimanju filma "Egzorcist" (The Exorcist) umrlo je devet osoba. Ti navodi proširili su paniku širokih razmjera. Glavnu ulogu u filmu tumačila je Linda Blair. Priča o djevojčici opsjednutoj đavolom bazirana je na istinitoj priči 13-godišnjeg dječaka luteranca iz SAD-a.

3. Rosemaryna beba

Režiser Roman Polanski u sjajnom psihološkom hororu "Rosemaryna beba" (Rosemary's Baby), uz Miju Farrow u ulozi trudnice, snimio je priču o starijim susjedima koji imaju mračne planove za nerođeno dijete. Jedna od karakteristika filma bila je i simpatična frizura glavne glumice.

4. Omen

Iako star i bez specijalnih efekata, film "Omen" (The Omen) strašniji je od većine onoga što se dana može naći na policama videoteka. Radnja se bazira na Damienu, djetetu sa demonskim odlikama, koji je zamijenjen pri rođenju i predstavlja samog sotonu. Svima oko njega dešavaju se loše stvari, a samo njegov otac može ga spasiti od toga da postane antihrist.

5. Priviđenje

Želite li dobar razlog da više nikad ne gledate TV, samo uključite "Priviđenje" (Poltergeist) i poželjet ćete da ostavite daljinski na duže vrijeme. Radnja filma se vrti oko petogodišnje djevojčice koja komunicira sa duhovima putem televizije.

6. Psycho

Najpoznatija scena tuširanja u historiji kinematografije pojavljuje se u ovom ostvarenju Alfreda Hitchocka. "Psycho" prikazuje mladu ženu koja od klijenta krade 40.000 dolara i odlučuje da se smjesti u hotel, što ispada kao veoma loša zamisao. Tu susretne čudaka Normana Batesa i njegovu majku koja voli sve da kontroliše.

7. Prsten

Nije riječ o "Prstenu" iz 2002. godine, već o onom originalnom iz 1927. Reporter istražuje popularnost "ukletog video snimka" koji čini da oni koji ga pogledaju umru u roku od sedam dana.

8. Teksaški masakr motornom pilom

Film je remake kultnog originala iz 1974. inspirisanog istinitim događajem. Smrtna potjera počinje. Kuke, sjekire, maljevi, mučenja i sakaćenja uključeni. Grupa tinejdžera napravi pogrešno skretanje na cesti i nađe se usred terora luđaka sa motornom pilom i njegove porodice kanibala. To je ukratko film "Teksaški masakr motornom pilom" (The Texas Chainsaw Massacre).

9. Zora živih mrtvaca

Film originalnog naslova "Dawn of the Dead" priča je o neobičnoj epidemiji koja gotovo preko noći zavlada Amerikom. Grupica preživjelih zabarikadira se unutar trgovačkog centra dok zombiji napadaju.

10. Noć vještica

I šta bi bila lista za Noć vještica bez kultnog filma "Halloween" režisera Johna Carpentera. Priča je to o Michealu Myersu koji uhodi i ubija dadilje tinejdžerskog uzrasta upravo 31. oktobra, a sve počinje kad mu je bilo šest godina. Tada usmrti vlastitu 17-godišnju sestru i biva smješten u bolnicu za mentalno poremećene. 15 godina kasnije uspije pobjeći i nastavlja terorisati okolinu.