Sjećanje na velikana
334

Prošlo je 100 godina od rođenja Zaima Muzaferije, glumca koji je obogatio našu kinematografiju

I. S.
Muzaferija u filmu "Ovo malo duše"
Muzaferija u filmu "Ovo malo duše"
Prije 100 godina rođen je legendarni Zaim Muzaferija, glumac bez kojeg bi bosanskohercegovačka kinematografija bila itekako siromašna.

Rođen je u Visokom. Svoj glumački rad počeo je još kao šaptač u gimnaziji. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao pozorišne komade u Amaterskom pozorištu u Visokom. Prvu profesionalnu ulogu imao je u filmu Veljka Bulajića "Uzavreli grad" 1961. godine, za koju je dobio specijalnu nagradu filmskog festivala u Puli. U 60 godina dugoj karijeri glumio je u stotinu filmova.

"U tim starim njihovim knjigama piše da je Bog stvorio Adema, da, Adema, dobro se sjećam. Pričao mi prije rata jedan Čeh, veterinar. Sve mu dao. I polje, i šume, i jelo i piće. Dao mu i ženu. Dao mu sve samo da ne dira jabuke, to su božije jabuke. Ženetina nagovori Adema da trgaju jabuke. Bog to vidio. Đe neće vidjeti? I kapak. Nestade rahatluka, nestade svega. Od tada se čovjek pati, radi, živi i mre k'o i svako drugo živo biće. Sve zbog ote žene", legendarni je citat iz filma "Ovo malo duše".

Muzaferja je poznat po likovima blage naravi, a posljednju ulogu u filmu imao je u "Savršenom krugu". U svom posljednjem intervjuu rekao je: "Moj krug se zatvara".

Preminuo je 2003. u svom domu u Visokom. Tu se svake godine održava manifestacija "Dani Zaima Muzaferije". Na ulazu u pozorišnu dvoranu bugojanskog Kulturno-sportskog centra je 2009. godine otkrivena spomen-ploča u njegovu čast.