Filmski projekat u 12 gradova
0

Promocija nekomercijalnih filmova u BiH

Sarajevo-x.com
Kao nastavak prošlogodišnjeg projekta European Film Week 2008, organizovanog od strane Sarajevskog otvorenog centra u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama država članica Evropske unije, Sarajevski otvoreni centar najavljuje Evropske filme progame 2009. - cjelogodišnji filmski projekt, koji će se desiti u 12 bosansko-hercegovačkih gradova. Projekt će se realizovati kroz devet Sedmica evropskog filma, pet Dana evropskog dokumentarnog filma i šest Sedmica španskog filma.

Cilj ovog projekta je promocija evropske kinematografije i nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje. Ujedno, građanima u manjim bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.

Nakon realizacije Sedmica evropskog filma u maju mjesecu u Sarajevo i Banjoj Luci, ovaj filmski program će se tokom juna mjeseca prikazati i u Mostaru, Zenici i Tuzli, a za jesen planirano i održavanje četiri dodatne sedmice filma u slijedećim gradovima: Trebinje, Bihać, Brčko, Goražde, Gradiška i Istočno Sarajevo. Program će se nastaviti Danima evropskog dokumentarnog filma i Sedmicom španskog filma, koja će se realizovati u partnerstvu sa Španskom ambasadom u BiH.

Projekt se finansira od strane Evropske unije, a podržan je od strane Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo i ProCredit Banke. Partneri projekta su: Goethe-Institut, Francuski institut, ambasade Portugala, Italije, Španije, Švajcarske, Grčke, Slovenije, Poljske i Češke. Partneri u lokalnim zajednicama su kulturni centri i kina gradova.