Zavjesa je spuštena
135

Projekcijom Tarantinovog filma "Bilo jednom u Hollywoodu" završen 25. SFF

E. Lj.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Projekcijom filma "Bilo jednom u Hollywoodu" slavnog reditelja Quentina Tarantina u sarajevskoj Skenderiji završen je 25. Sarajevo Film Festival u sklopu kojeg je prethodnih osam dana prikazano rekordnih 270 filmova u 18 različitih programa iz 56 zemalja.

Svi su željeli pogledati najnovije filmsko ostvarenje Quentina Tarantina. Dokazuje to i činjenica da su karte ovu projekciju već danima rasprodate. Zbog toga su organizatori Sarajevo Film Festivala organizovali dodatne projekcije u Dječijoj kući - Novo Sarajevo za koje se također tražila karta više.

Film "Bilo jednom u Hollywoodu" premijerno je prikazan u maju ove godine na Cannes Film Festivalu. Ovom pričom Tarantino nas vraća u šezdesete godine prošlog stoljeća, zlatno doba Hollywooda, i donosi priču o glumcu i njegovom dvojniku koji kreću na put kako bi pronašli svoje mjesto pod suncem u filmskoj industriji. U svom najnovijem filmu Tarantino je okupio najbolje glumce generacije. Uz Leonarda DiCaprija, Brada Pitta i Margot Robbie u filmu se pojavljuju i ostala velika holivudska imena kao što su dobitnik nagrade Oscar Al Pacino, Bruce Dern, Tim Roth, Timothy Olyphant, Kurt Russell, Dakota Fanning, Damian Lewis, Emile Hirsch, James Marsden, Michael Madsen i mnogi drugi.

Festivalska publika je proteklih osam imala priliku pogledati brojna filmska ostvarenja iz BiH, regije i svijeta. Na dvanaest filmskih lokacija (Narodno pozorište Sarajevo, Ljetno kino Raiffeisen, kino Meeting Point, Multipleks Cinema City, Art kino Kriterion, Summer Screen, Pozorište mladih, Ljetno kino Novi Grad, Kinu Novi Grad, MMC kino Ilidža, Ljetno kino Centar Safet Zajko i Međunarodnio centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo). Na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo sinoć su u takmičarskim kategorijama dodjeljenje nagrade Srce Sarajeva. Najbolji film 25. Sarajevo Film Festivala je "Take Me Somewhere Nice" Ene Sendijarević koji je snimljen u koprodukciji Holandije i Bosne i Hercegovine.