Vidimo se 2019.
77

Projekcijom filma "Špijun koji me napucao" završen 24. SFF

Piše: E. Lj.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Projekcijom filma "Špijun koji me napucao" rediteljice Susanne Fogel i obraćanjem direktora SFF-a Mirsada Purivatre završeno je 24. izdanje Sarajevo Film Festivala.

Festivalska publika je proteklih osam imala priliku pogledati brojna filmska ostvarenja iz BiH, regije i svijeta. Na devet filmskih lokacija (Narodno pozorište Sarajevo, Raiffeisen Ljetno kino, kino Meeting Point, Multipleks Cinema City, Sarajevo Summer Screen, Pozorište mladih, Ljetno kino Novi Grad, Kinu Novi Grad i MMC kino Ilidža) je u sklopu 18 festivalskih programa prikazano 266 filmova iz 54 zemlje svijeta.

Na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo sinoć su u takmičarskim kategorijama dodjeljenje nagrade Srce Sarajeva. Najbolji film 24. SFF-a je "Aga" bugarskog reditelja Milka Lazarova, a Srce Sarajeva za najbolju rediteljicu dobila je Ioana Uricaru za film “Limunada” iz Rumunije. Najbolji glumac je hrvatski glumac Leon Lučev koji je nagrađen za ulogu u filmu "Teret" srbijanskog reditelja Ognjena Glavonića, a najbolja glumica Zsofie Szilagyi koja je Srce Sarajeva dobila za ulogu u mađarskom filmu “Jedan dan”.

Bh. glumac i reditelj Ermin Bravo dobio je Srce Sarajeva za najbolji kratki film, dok je hrvatski reditelj za ostvarenje "Srbenka" dobio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Nagrada za najbolji studentski film otišla je u ruke mađarske rediteljice Hajni Kis za film “Posljednji poziv”.

Nagrada publike za najbolji film 24. SFF osvojila je libanska rediteljica Nadine Lebaki za emotivnu dramu "Kapernaum", a nagrada publike za najbolji dokumentarni film 24. SFF-a otišla je u ruke Nebojše Slijepčevića za film "Srbenka".

Dvadeset i peti Sarajevo Film Festival bit će održan od 9. do 16. augusta naredne godine.