Trinaesto izdanje
4

Projekcijom filma "Ne radi" otvoren Pravo Ljudski Film Festival

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Projekcijom filma "Ne radi" francuskog reditelja Césara Vayssiéa u sarajevskom kinu Meeting Point otvoreno je trinaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala.

Film "Ne radi" (1968 – 2018) predstavlja sasvim novo filmsko iskustvo. Elsa Michaud i Gabriel Gauthier studenti su Umjetničke škole u Parizu. U vezi su i skupa istražuju jezike umjetničkog izričaja, stvarajući u nemirnom vremenu. Rad je lišen dijaloga, a kroz hipnotičku muziku dua Avia X Orly, pokreti se isprepliću sa simbolima kasnog kapitalizma, svijetom u krizi ideja i svakodnevnim životom dva studenta od marta 2017. do marta 2018. godine. Grozničavost digitalnog toka otvara mnogo paradoksa društva koje slavi 1968. godinu.

Francuski umjetnik je i prvi gost programa Dokumentarno jutro – otvorenog predavanja uz doručak sa Pravo Ljudski Film Festivalom. Kroz razgovor naslovljen "O političkoj imaginaciji" će između ostalog biti otvarana pitanja kontinuiteta građanskog otpora u društvima kasnog kapitalizma.

Ovogodišnje izdanje festivala djeluje kao otvorena platforma za promociju kreativnog-dokumentarnog filma i u znaku je propitivanja i obilježavanja pola vijeka od događanja 1968. godine.

Ulaz na otvorenje, kao i sve projekcije, razgovore i radionice na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu je slobodan.