Filmska groznica
5

Projekcijom filma "My Salinger Year" večeras počinje 70. izdanje Berlinalea

E. Sk.
Projekcijom filma "My Salinger Year" kanadskog reditelja Philippea Falardeausa u Berlinu večeras počinje 70. izdanje Međunarodnog filmskog festivala Berlinale.

Večeras u glavnom gradu Njemačke počinje desetodnevna filmska groznica.

"Sretni smo da festival napokon počinje", kazao je umjetnički direktor festivala Italijan Carlo Chatrian koji zajedno s Holanđankom Mariettom Rissenbeek ove godine prvi put vodi Berlinale.

Novi dvojac, koji je na ovom mjestu zamijenio dugogodišnjeg direktora Berlinalea Dietera Kosslicka, smanjio je broj filmova s 400 na 340. Jedna od glavnih zamjerki dosadašnjem vodstvu bila je nepreglednost različitih filmskih programa i manjak profila prikazanih filmova.

Berlinale će, kako je najavio novi umjetnički voditelj Chatrian, koji je dosad vodio filmski festival u Locarnu, imati i nekoliko programskih sekcija manje poput programa Izvan konkurencije te Kulinarske kinematografije.

U glavnom programu bit će prikazano 18 filmova među kojima i nova djela reditelja Abela Ferrare i Sally Potter. Od zvijezda su svoj dolazak ove godine najavili Johhny Depp, Helen Mirren, Javier Bardem i Willem Dafoe.

Koronavirus koji "hara" svijetom odrazio se na neki način i na Berlin. Velika kineska filmska delegacija koja je trebala posjetiti prateći sajam European film market (EFM) otkazala je svoj dolazak u Berlin.

Berlinale traje do 1. marta, a dan ranije će biti dodijeljene i festivalske nagrade.