Velikan bh. filma
4

Projekcijom dokumentarnog filma "Golim rukama" u Meeting Pointu obilježen Dan Šibe Krvavca

Piše: El. B.
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Udruženje rediteljica i reditelja u BiH je projekcijom dokumentarnog film "Golim rukama" u Meeting pointu obilježilo rođendan Hajrudina Šibe Krvavca, jednog od najvećih bh. filmskih autora i jednog od najgledanijih bh. reditelja na svijetu.

Iz Udruženja rediteljica i reditelja u BiH naglašavaju da je Šiba Krvavac svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom s rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog angažovanja publike, a ne slavljenja ideologija donio potpuno novu vrijednost u jugoslavensku i bh. kinematografiju.

Također, Udruženje rediteljica i reditelja u BiH priprema monografiju o Šibi Krvavcu, što će biti prva studija te vrste o nekom bh. reditelju.

"Pred nama je posljednja faza arhivskog istraživanja koje najvećim dijelom provodimo u Arhivu BiH, našem najbližem institucionalnom partneru u ovom projektu. Za sami kraj istraživanja ostavili smo televizijski i radijski materijal. Uspostavili smo i kontakt s Arhivskim centrom BHRT-a u kojem postoji određeni broj sačuvanih zapisa u audioarhivu na radiju i videoarhivu na televiziji. Ti zapisi predstavljaju potencijalnu osnovicu za transkripte izjava i fotografsku reprodukciju pojedinih kadrova iz bogatog filmskog opusa Hajrudina Šibe Krvavca", rekao nam je Dino Mustafić, predsjednik Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

Mustafić dodaje kako će udruženje na čijem je čelu nastaviti njegovati i čuvati sjećanje na filmske autore koji su zadužili bh. filmsku umjetnost, ostavili nam u naslijeđe velike umjetničke domete i proslavili domaću kinematografiju.

"Želimo se generacijski odužiti svim filmskim radnicima koji su nam darovali filmove s kojima smo rasli i sazrijevali, čiji su nam likovi bili filmski idoli, a replike iz filma citirane kao dio našeg identiteta", rekao je Mustafić.