Kupite ulaznice online
18

Projekcije u sarajevskom kinu Meeting Point do kraja mjeseca u 19 sati

E. Sk.
Preporučuje se kupovina ulaznica online
Preporučuje se kupovina ulaznica online
Do kraja mjeseca u kinu Meeting Point u Sarajevu svi programi počinjat će u 19 sati. Od 14. do 25. novembra na repertoaru su filmovi "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić i "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice.

Film Jasmile Žbanić na programu je 14., 16., 18., 20., 22. i 24. novembra, a film Pjera Žalice 15., 17., 19., 21., 23. i 25. novembra. Od 26. do 30. novembra održat će se Ciklus španske kinematografije uz besplatan ulaz.

Kino Meeting Point satnice programa prilagođava epidemiološkoj situaciji i donesenim mjerama i preporukama nadležnih službi. Broj mjesta u kinu je ograničen.

Da bi smanjili interakciju sa većim brojem ljudi, publici se preporučuje online kupovina ulaznica putem web stranice kina www.kinomeetingpoint.ba za projekcije s redovnog repertoara. Uz online kupovinu ulaznica, mjere za zaštitu zdravlja uključuju dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježnim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaza iz kina kao i tokom projekcije.

Film
Film "Koncentriši se, baba"

Film "Koncentriši se, baba" otvorio je ovogodišnji, 26. Sarajevo Film Festival. Radnja se događa u aprilu 1992. godine, kada se brojna porodica, raseljena po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta pretvara u sate, pa onda dane.

Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu… Uloge u filmu su ostvarili Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Film
Film "Quo Vadis, Aida?"

Film "Quo Vadis, Aida?", bh. kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film, svjetsku premijeru je imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu. Nagrađen je na El Gouna festivalu u Egiptu, za najbolji film i najbolju glumicu (Jasna Đuričić) te za najbolji strani film na filmskom festivalu u Antaliji (Turska).

Radnja filma se događa u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Boris Isaković.

Do 13. novembra na programu je film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" u terminu u 17 sati, a u 20 sati održavaju se Dani novog slovenačkog filma uz besplatan ulaz za posjetitelje.