Peto izdanje
1

Program Pretpremijere 24. SFF-a nudi bogat sadržaj kroz sve tri svoje sekcije

Klix.ba
Kroz svoje tri sekcije programa: Pretpremijere Gala, Pretpremijere Trejleri, Pretpremijere Lab, ovaj program Pretpremijere bavi se problematikama i izazovima s kojima se suočavaju regionalni kinoprikazivači i distribucijski sektor te nudi edukaciju i inovativne ideje kao rješenja.

Program Pretpremijere pokrenut je 2014. godine u okviru industrijske sekcije Sarajevo Film Festivala s namjerom jačanja mreže regionalnih kina, poboljšanja plasmana, promocije i distribucije filmskih naslova s našeg govornog područja na regionalno tržište. Peto izdanje programa ponudit će bogat sadržaj kroz sve tri svoje sekcije.

U okviru sekcije Pretpremijere Trejlers vodeći regionalni distributeri predstavit će kinoprikazivačima 25 filmova iz regije i ostatka Evrope, koje će publika imati priliku gledati u nadolazećoj sezoni, kao i četri gala premijere za publiku Sarajevo Film Festivala.

Kao odraz razvoja programa Cinelink Drame i sve veće popularnosti televizijskih drama, u okviru sekcije Pretpremijere Gala biće predstavljene tri serije. Publika 24. Sarajevo Film Festivala imat će priliku pogledati uspješnu hrvatsku seriju redatelja Dalibora Matanića "Novine 2" (16.08.), srpsku seriju "Jutro će promijeniti sve" (15.08.), čiji su kreatori Goran Stanković i Vladimir Tagić, režiju potpisuju Goran Stanković, Vladimir Tagić i Milica Tomović, norvešku seriju "Domaći teren" (13.08.) redatelja Arilda Andresena i bosanskohercegovački film "Dobar dan za posao" (14.08.) reditelja Martina Turka, koji je nastao u okviru programa Sarajevo City of Film for Global Screens.

Ekipe filmova iz programa Pretpremijere publika i novinari i ove godine imat će priliku susresti i na press junketima koji će se redovno, prije projekcija, održavati na Festivalskom trgu.

Sekcija Pretpremijere Lab ponudit će u svom petom izdanju bogat edukacijski program s nizom iskusnih regionalih predavača čiji je ovogodišnji fokus na novim generacijama gledatelja i razvoju publike.

Gosti predavači ovogodišnjeg programa Pretpremijere Lab biće Laura Glanville iz Britanskog filmskog institute, Edita Bilaver Galinec iz Udruge Djeca susreću umjetnost. Biće predstavljene i uspješne primjere regionalnih filmskih programa za djecu i mlade kao što su KinoBalon i Kinotrip iz Slovenije, Sedmi kontinent iz Hrvatske, Giffoni Film Festival (Makedonija) i Thessaloniki International Film Festival (Grčka), a Juliette Duret (Cinema Bozar, Belgija), Stefan Kitanov (Cinema House, Bugarska) i Csenkiné Túri Edit (Otthon Mozi, Mađarska) govorit će o sjajnim primjerima dugoročnog investiranja u programe i publiku.

SFF