Film/TV
0

Producent progovorio o Aleksandru Velikom

Klix.ba
Farrell će glumiti makedonskog osvajača
Farrell će glumiti makedonskog osvajača
Ništa ne inspirira Hollywood više od 500 milionske zarade na box-officeu i Oscar za najbolji film godine. Pripremite se za 'Gladijatorove' izrode.

Boston Globe je nedavno razgovarao sa šefom Intermedia Filmsa Moritzom Bormanom, koji je producent Aleksandra Velikog, za kojeg je scenarij napisao Oliver Stone, a planira ga i režirati.

U listu se piše da će Stoneov film biti baziran na Aleksandrovoj biografiji oxfordskog profesora Robin Lane Foxa iz 1973. godine. Stone je navodno radio na projektu čitavu deceniju, koji je tek prošle godine odobren. Warner Brothers će biti distributeri filma.

"Niko nije htio raditi filmove kao Aleksandar Veliki prije pet godina", rekao je Borman. "Te filmove su ismijavali, nisu mislili da filmovi sa sandalicama i mačevima mogu biti dobri. Onda je došao Gladiator i ispao je poprilično dobar, i svi u Hollywoodu koji su ga vidjeli su pomislili 'Wow, možda bi trebali opet počet praviti ovakve filmove'... Prije šest godina, ako si htio praviit film kao što je Aleksandar, vjerovatno bi ga bilo nemoguće finansijski podržat. Graditi cijele gradove i duplicirati 10 konjeva u 2000 u stavljati pejsaže iza njih koje si snimao pola godine ranije negdje na Himalajima - vjerovatno ne bi mogao to ranije uraditi a da izgleda realno".

Aleksandra će glumiti Colin Farrell. "Možda se ne čini da bi Colin bio osoba za koju bi odmah pomislio da može biti Aleksandar Veliki", Borman je priznao, "ali Colin je sjajno odglumio na probama. Očaran sam bio njegovom žestinom".

Odabiranjem mlade vruće zvijezde, producenti se nadaju da će primamiti mlađu publiku koja bi inače bila nezainteresovana za istorijske priče. Ali šta je sa svjetskom publikom? Jesu li i oni rizik za jedan skupi projekat kao što je Aleksandar? "Generalno govoreći, strano tržište prihvata epske filmove, posebno istorijske filmove koji su duži od 90 minuta i imaju kostime i koji su na velikoj skali", objasnio je Borman. "Alexandar upada u taj kalup. To je zabava na epskoj skali, bazirana na istorijskim činjenicama, sa postavom od hiljadu ljudi, kako se nekad znalo reći".