Predstavljen program
1

Problem seksualnog uznemiravanja i #MeToo pokret u fokusu ovogodišnjeg Berlinalea

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Problematika seksualnog uznemiravanja, diskriminacija i zlostavljanje neke su od tema 67. Berlinalea, jednog od glavnih evropskih filmskih festivala koji počinje 15. februara u njemačkom glavnom gradu.

Na festivalu će od 15. do 25. februara biti prikazano skoro 400 filmova u nekoliko festivalskih programa. I ove godine će biti prikazani filmovi koji se bave bitnim društvenim i političkim pitanjima. Ovogodišnji festival dat će osvrt na #MeToo pokret koji je pokrenut putem društvenih medija, a koji ima za cilj progovoriti o problemu seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i silovanja.

"Smatramo da su kulturni događaji poput ovog, ali ne samo kulturni događaji, platforma za raspravu o ovoj temi", rekao je direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Dodao je kako Berlinale neće imati dress code.

Dieter Kosslick
Dieter Kosslick

"Možemo samo pozvati svaku ženu da odjene ono što želi. Nikada nismo imali dress code na Berlinaleu, jer nikada ne bih vratio ženu zato što nosi ravne cipele ili muškarca jer je došao u platformama", rekao je Kosslick.

Na ovogodišnjem Berlinaleu svoj rad će prezentovati umjetnici iz više od 80 zemalja, a glavne teme 67. Berlinalea bit će spol, etnička pripadnost, lokalna pripadnost, dob, invalidnost, spolni identitet i vjerska različitost.

Ovogodišnji festival otvara animirani film "Otok pasa" američkog reditelja Wesa Andersona. U takmičarskom programu ove godine će biti prikazana 24 filma, od kojih 19 konkuriše za glavnu nagradu - Zlatnog medvjeda. Na čelu ovogodišnjeg stručnog žirija je njemački reditelj Tom Tykwer.

Svoj dolazak na 67. Berlinale do sada su potvrdili Robert Pattinson, Bill Murray, Emily Wattson i Joaquin Phoenix.